Militærekspert: Syrien-krigen har ingen præcis køreplan

Skrevet af admin

19/04/2016

Dagens topnyheder

Når danske specialstyrker og kampfly senere i år går ind i kampen mod Islamisk Stat i Syrien, bliver det uden en strategi, der peger langt ud i fremtiden.

Konflikten i Syrien er nemlig så svær at overskue, at det danske militær må tage en dag - eller i hvert fald en kortere periode - ad gangen.

Det vurderer militæranalytiker Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet.

- Der er ikke en særlig plan for, hvad der skal ske i Syrien bagefter, og for hvordan Syrien skal se ud om fem år.

- Fordi konflikten er så vanvittigt kompliceret, er strategien for området lige nu, at vi simpelthen tager det lidt ad gangen. Så må vi se, hvilke strategiske muligheder der byder sig løbende, siger Johannes Riber Nordby.

Tirsdag vedtager et bredt flertal i Folketinget, at Danmark senere i år skal sende F-16-fly og specialstyrker til Irak og Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

I den forbindelse har det mødt kritik, at offentligheden og Folketinget ikke har fået oplysninger om, hvilke grupper i Syrien der skal have dansk luftstøtte.

Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet vurderer, at fordi man løbende må tage stilling til, hvordan den militære indsats skal foregå, bliver det ikke offentligt kendt på forhånd, præcist hvem Danmark vil bakke op om i Syrien.

- Alle de lande, der er involveret i konflikten, er enige om, at Islamisk Stat skal bekæmpes, og det er det, vi er en del af.

- Men det her er ikke en tosidet krig, hvor tingene er sorte eller hvide. Det er meget mere kompliceret end som så. I Syrien er der en kæmpe blanding af alle mulige grupper, siger Johannes Riber Nordby.

Succeskriteriet for indsatsen i Syrien er ifølge ham, at den sætter skub i fredsforhandlingerne mellem konfliktens parter, så der kommer en varig våbenhvile.

Indsatsen i Irak er til gengæld en succes på langt sigt, når Islamisk Stat er overvundet, og når der er skabt en nogenlunde stabil statsstruktur i landet.

Men kampfly og soldater kan ikke klare opgaven alene, mener Johannes Riber Nordby.

- Indsatsens succes skal måles ud fra alle de andre indsatser, der kommer efterfølgende, siger Johannes Riber Norby og henviser til civile indsatser som eksempelvis humanitær bistand og uddannelse af sikkerhedsstyrker.

/ritzau/