Miljøgrupper er bekymrede efter optimistisk klimarapport

Selvom FN's klimasekretariat i en rapport fredag konkluderer, at klodens temperatur fortsat kan holdes under maksimalt to grader celsius, vækker det bekymring hos internationale miljøorganisationer.

Det globale svar på klimaforandringerne holder ifølge FN en dør åben for, at man kan holde sig inden for FN-klimamålet, men det er slet ikke godt nok, mener klimachef i WWF Verdensnaturfonden.

- De nye FN-beregninger viser desværre, at vi som verdenssamfund ikke er i nærheden af at reducere udledningen af CO2 tilstrækkeligt. Det er dårligt nyt for mennesker, natur og dyr over alt på kloden, siger John Nordbo.

FN-regningerne er baseret på de løfter, som 146 lande har indsendt før klimatopmødet i Paris om en måned.

Landene har hver især udarbejdet planer for, hvordan de vil bidrage til at begrænse udslip af drivhusgasser, og klimasekretariatet har derpå sammenregnet disse.

- Selv om det er positivt, at så mange lande har lavet klimaplaner, skal der altså bare meget mere til, siger John Nordbo.

Lederen af den norske miljøorganisation Naturvernforbundet er lidt mere optimistisk efter FN-rapporten - men også kun lidt.

- Aldrig har så mange lande forpligtet sig til at reducere sine udslip, siger Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken, til nyhedsbureauet NTB.

- Det gør os til optimister. Samtidig er det meget vigtigt at understrege, at reduceringen af udslippet skal være større end det, som fremgår af planerne nu. Det gælder særligt rige lande som Norge.

John Nordbo peger på, at man allerede i dag, hvor temperaturen er steget knap 0,9 grader celsius, klart og tydeligt ser "negative konsekvenser af klimaforandringerne".

- Så det er ikke svært at forestille sig, hvad en stigning på tre grader vil betyde, siger John Nordbo.

FN-rapporten konkluderer, at den nuværende udvikling - medregnet de nationale klimamål - vil føre til en temperaturstigning på 2,7 grader celsius i år 2100.

/ritzau/

Dagens Gossip