Milliardsvindel mod Skat kan være endnu værre end oplyst

Den omfattende svindel med refusion af udbytteskat risikerer at vokse med milliarder af kroner, skriver netmediet Finans.

Skat har selv opgjort at være blevet franarret 6,2 milliarder kroner, men ifølge Finans' oplysninger kan det beløb vise sig at være over 10 milliarder, når myndighederne kommer til bunds i sagen.

Forklaringen ligger i Skats egen opgørelse over indtægterne på udbytteskat og de årlige refusioner til udenlandske aktionærer.

Svindlen er sket ved, at udenlandske firmaer fra et land, som Danmark har dobbeltbeskatningsoverenskomst med har krævet refusion af skat på aktieudbytter fra danske virksomheder.

Det er helt i overensstemmelse med reglerne. Problemet er bare, at firmaerne slet ikke ejede aktier i de danske selskaber, som de påstod og dermed heller ikke havde betalt nogen som helst skat, de skulle have refunderet.

Men det opdagede Skat altså tilsyneladende ikke, før i hvert fald 6,2 milliarder kroner var forsvundet ud af statskassen.

Og det kan altså meget vel vise sig at være endnu flere penge. Hvis man sætter refusionerne i forhold til Skats indtægter på udbytteskat, som Finans har gjort, fremgår det nemlig, at refusionsandelen helt som forventet er steget markant i 2013-2015, da svindlen ifølge Skat tog til.

Men selv hvis man skræller den formodede kriminalitet på 6,2 mia. kr. ud af statistikken, ligger refusionsandelene væsentligt over niveauet fra årene forinden.

- Jeg kender ikke til forhold, der skulle kunne få refusionerne til at stige så voldsomt, og da Skat ikke har nogen grund til at puste tallet op fra starten - snarere tværtimod - kan man godt frygte, at der kommer mere, siger skatteadvokat Torben Bagge til Finans.

Da Skat i sidste uge meddelte en måbende offentlighed, at 6,2 milliarder kroner var tabt, kunne skatteminister Karsten Lauritzen (V) da heller ikke afvise, at der kunne komme flere sager.

- Det kan man ikke udelukke. Mit indtryk er generelt, at der er rimeligt styr på kontrolindsatsen i Skat, sagde ministeren til Ritzau.

 

/ritzau/

Dagens Gossip