Minegigant bliver straffet for brandudsalg

Det store britisk-sydafrikanske mineselskab Anglo American fik onsdag prygl på børsen i London. Det skete efter selskabet tirsdag aften knækkede under de lave råvarepriser og måtte hive den helt store sparekniv frem.

Efter langt tids fald i råvarepriserne fortæller selskabet, at man vil sælge mere end halvdelen af sine miner fra og fyre ikke mindre end 85.000 mennesker for at bringe arbejdsstyrken ned på 50.000.

- Vores miner skal give overskud. Gør de ikke det, så skal vi ikke eje dem. Så simpelt er det, siger administrerende direktør Mark Cutifani til investorer og analytikere ifølge Bloomberg News.

Grundlæggende vil Anglo American fokusere på platin, diamantforretningen De Beers og kobber i Chile.

Onsdag sendte det aktierne i selskabet ned med 13 procent fra start. Det fladede ud til et par procent, men betød stadig, at aktierne ramte sit laveste niveau nogensinde. Aktierne er faldet med over 90 procent siden 2011.

Anglo Americans markedsværdi er faldet til lidt over 40 milliarder kroner fra 550 milliarder kroner før finanskrisen, hvor alle talte om verdens umættelige behov for råvarer og mineselskabernes gyldne fremtid.

Mineselskabet er langt fra alene om at være under voldsomt pres i branchen. Råvarepriserne er faldet markant i år i takt med, at udsigten til Kinas efterspørgsel bliver værre.

De kinesiske kvaler rammer sektoren, samtidig med at mange af de store selskaber har købt voldsomt op for lånte penge. Derfor står de med stor gæld.

Selskaber som Lonmin har måttet hente nye penge hos sine aktionærer, mens andre kolosser har stoppet al udbytte.

I Danmark føler FLSmidth, der leverer maskiner og services til minebranchen, smerten. Aktien er faldet 26 procent det seneste halve år.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip