Mission til Mars: Indien tæller ned til raketaffyring

Indiske videnskabsmænd er i fuld gang med de sidste forberedelser forud for landets mest ambitiøse rumprojekt til dato: at sende et ubemandet fartøj til Mars, der befinder sig mere end 200 millioner kilometer væk.

Der er tale om et prestigeprojekt for Indien, der dermed kan slå konkurrenten Kina i det interne rumkapløb mellem de to fremadstormende stormagter om at komme først til Den Røde Planet.

Rumsonden, som inderne vil sende til Mars, vejer 1,35 ton. Den er på størrelse med et stort køleskab og vil forlade jorden fastspændt til en raket, der ifølge planen bliver skudt til vejrs tirsdag eftermiddag fra Indiens sydøstlige kyst.

Sonden indeholder avancerede sensorer, der blandt andet skal måle atmosfæren på Mars og indsamle data. Håbet er at være med til bevise, at der kan eksistere en form for primitivt liv på planeten, lyder det.

Det indiske rumprogram er efterhånden veletableret og er kilde til stor national stolthed. Men der er også kritik af projektet, der koster mange penge samtidig med, at millioner af indere kæmper med sult og fattigdom.

Derfor forsikrer ISRO, Indiens rumfartsorganisation, at udgifterne til missionen er holdt på et minimum.

Blandt andet derfor skal rumsonden ikke flyve direkte til Mars, men i stedet bevæge sig i kredsløb om Jorden i en måneds tid, før den har opbygget nok fart til at bryde helt løs fra vores planets tyngdekraft.

I 2008 nåede inderne til månen med en ubemandet mission og var med til at dokumentere, at der var vand der, hvilket gav Indien større troværdighed blandt mere erfarne rumlande.

Det indiske rumprogram har også lidt tilbageslag. I december 2010 eksploderede en satellit og faldt ned i Den Bengalske Bugt.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip