Mitsubishi er klar til at give historisk krigsundskyldning

Det japanske firma Mitsubishi står klar med en historisk undskyldning for at have brugt amerikanske krigsfanger i tvangsarbejde under Anden Verdenskrig.

Det skriver BBC.

En chef fra selskabet vil give en formel undskyldning til den tidligere krigsfange James Murphy og til pårørende til andre tidligere fanger.

Undskyldningen kommer til at falde ved en ceremoni på Simon Wiesenthal Centret i amerikanske Los Angeles, siger ansatte på centret, der blandt andet efterforsker forbrydelser begået under Anden Verdenskrig.

Mitsubishi bliver angiveligt det første japanske firma til at give en formel undskyldning til de krigsfanger, der blev udnyttet under krigen.

- Vi håber, at dette vil få andre selskaber til at følge trop og gøre det samme, siger rabbiner Abraham Cooper fra Simon Wiesenthal Centret.

Ifølge nyhedsbureauet AFP tvang Mitsubishi-konglomeratet omkring 900 amerikanske krigsfanger til at arbejde. Japanske selskaber udnyttede også koreanere og kinesere under krigen.

94-årige James Murphy, der skal modtage undskyldningen, arbejdede ifølge amerikanske medier et år i en kobbermine under krigen. Han har kaldt oplevelsen "ren rædsel".

Murphy er en af to nulevende amerikanere, der var udsat for tvangsarbejde i Japan, og som man har kunnet finde frem til i dag - syv årtier efter Anden Verdenskrig.

- Hr. Murphy vil repræsentere alle de amerikanske krigsfanger, der blev tvunget til at arbejde i firmaets daværende miner i Japan, oplyser en talsmand fra Mitsubishi ifølge AFP.

Det står ikke klart, hvorfor Mitsubishi vælger at undskylde netop nu, konstaterer både BBC og AFP.

Den japanske regering undskyldte først for fem år siden for brugen af amerikanske krigsfanger som tvangsarbejdere, skriver AFP.

/ritzau/

Dagens Gossip