München sørgede over ofre for skudmassakre

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og landets forbundspræsident, Joachim Gauck, deltog søndag i en mindehøjtidelighed for ofrene for skudmassakren i München den 22. juli.

Efter en gudstjeneste var Gauck indbudt som hovedtaler ved et særligt arrangement i parlamentet på mindedagen.

Syv af de dræbte var muslimer, og en repræsentant for lokale muslimske organisationer talte også under gudstjenesten.

- Allah, vi beder dig om hjælp til ikke at tabe vores menneskelighed, hed det i en tale af Dhari Hajer fra Det Muslimske Råd i München.

- Alle mennesker er børn af Adam. Uanset nationalitet, religion eller hudfarve, sagde hun videre.

- Når en person dræber et menneske, er det, som om han dræber alle mennesker. Allah beskyt denne skønne by og dens indbyggere. Beskyt Tyskland.

Det var en 18-årig tyskiraner, der skød og dræbte ni mennesker på en McDonalds-restaurant og i et nærliggende indkøbscenter. 30 personer blev skudt og såret ved angrebet.

Gerningsmanden, David Ali Sonboly, skød sig selv. Det er siden kommet frem, at han var blevet behandlet for psykiske problemer sidste år.

Ifølge politiet sympatiserede gerningsmanden med Anders Behring Breivik. Avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung har citeret efterforskere for, at Sonboly "hadede tyrkere og arabere", og at han var besat af Adolf Hitler.

Forældrene til den 18-årige har modtaget dødstrusler, siger faren i et interview med den tyske søndagsavis Bild am Sonntag.

- Vi modtager dødstrusler. Min kone har grædt i en uge. Vores tilværelse i München er forbi, siger Masoud Sonboly, der er taxachauffør.

Faren bebrejder sig selv, at han ikke vidste, hvad der foregik i den 18 årige søns hoved.

- Jeg havde ikke noget kendskab til pistolen, siger han.

Sonboly siger, at han var klar over, at hans søn var blev mobbet i skolen for fire år siden.

- Jeg tog ham ud af skolen og talte med læreren, siger han i interviewet, hvor han også oplyser, at han meldte flere af dem, der var efter hans søn, til politiet.

- Men intet kom ud af det, understreger han og tilføjer videre:

- Jeg vil til bunds i det. Jeg vil også vide, hvilken medicin han fik.

Sonboly siger, at hans søn var blevet meget tilbageholdende og brugte megen tid alene på sit værelse, hvor han spillede voldelige computerspil.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip