Naboer til minkfarme slipper for fluer og dårlig lugt

Den nye miljøminister Kirsten Brosbøl (S) strammer reglerne for minkavlere, så minkfarmene får samme afstandskrav, som gælder for alle andre husdyrbrug.

For naboerne til farmen er der gevinst i form af mindre lugt og færre fluer.

- Nogle naboer til minkfarme er stærkt generet af lugt og fluer. I dag får minkfarmene særbehandling i forhold til, hvor stor afstand der skal være til naboerne på grund af lugtgener, siger miljøminister Kirsten Brosbøl og fortsætter:

- Den særbehandling stopper nu, så minkfarme fremover skal overholde de samme grænser for lugt som alle andre husdyrbrug.

Erhvervet bakker op om de nye afstandskrav, der er første skridt i forhold til at gøre livet lettere for generamte naboer til minkfarme.

Kravene er foreløbige og bygger på målinger fra et pilotprojekt. I løbet af i år skal der gennemføres yderligere lugtforsøg, så de endelige afstandskrav kan blive fastsat på det rigtige faglige grundlag.

- Minkavlerne ønsker kun et godt forhold til naboerne, og vi har selv arbejdet for at få lavet de lugtmålinger, som de nye afstandskrav bygger på, siger Tage Pedersen, der er formand for Dansk Pelsdyravlerforening.

Kommunernes miljøkontrol viser, at det kun er få farme, hvor naboerne føler sig generet af lugt og fluer.

- Men vi vil gerne undgå problemerne helt. Derfor finder vi det også naturligt, at afstandskravene for minkfarme bliver ligestillet med andre typer husdyrsproduktioner, siger Tage Pedersen.

Stramningen træder i kraft ved nye farme eller ved ændringer og udvidelse af produktionen hos eksisterende minkfarme.

Samtidig med at kravene træder i kraft, vil Miljøstyrelsen sammen med nabogrupper og minkavlerne arbejde videre med at finde ud af, hvor og hvordan lugtgener opstår.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip