Nationalistisk serber frifindes for krigsforbrydelser

Den ultranationalistiske serbiske politiker Vojislav Seselj er ved et FN-tribunal i Haag torsdag blevet frifundet for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden under krigene i Eksjugoslavien i 1990'erne.

Samtidig ophæves den arrestordre, der har været udstedt på Seselj i et år.

Den 61-årige Seselj var anklaget for at iværksætte forfølgelse og mord på muslimer og kroater under krigene på Balkan fra 1991 til 1995.

Men anklagemyndigheden fik ikke overbevist dommerne om, at Seselj bevidst forbrød sig mod loven. Konklusionen fra dommerne var blandt andet, at politikerens ambition om at danne et "Storserbien" var et politisk projekt, ikke et kriminelt.

Flertallet af dommerne ved FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien (ICTY) anerkendte, at der er sket forbrydelser i forsøget på at skabe Storserbien, men at de ikke var direkte forbundet med formålet med projektet.

Hovedpersonen har hele tiden nægtet sig skyldig i sagen, der har kørt siden 2003, hvor han blev udleveret til krigsforbryderdomstolen.

Seselj var ikke selv til stede ved domsafsigelsen, da han befinder sig i den serbiske hovedstad, Beograd. Her vil dommen gavne Det Radikale Serbiske Parti, som Vojislav Seselj har stiftet, før det serbiske parlamentsvalg i april.

Her har han været på fri fod siden 2014, efter at han i omkring ti år sad varetægtsfængslet i Haag. Løsladelsen skete, blandt andet fordi Seselj blev kræftsyg.

Tidligere er serbiske ledere som Slobodan Milosevic og Radovan Karadzic dømt af FN-tribunalet ICTY for deres roller i folkemord under krigene på Balkan.

Kroatiens premierminister, Tihomir Oreskovic, kalder frifindelsen af Vojislav Seselj for "skammelig".

- Denne dom er skammelig. Den er et nederlag for domstolen i Haag og for anklagemyndigheden, siger Oreskovic.

Kroatien har efter torsdagens dom i Haag besluttet, at den nationalistiske serber får permanent indrejseforbud.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip