Ny forskning: Så farlig er håndsprit for dit helbred

Det er så praktisk at have håndsprit i tasken, når man er på farten, eller ved puslebordet, når den lille skal skiftes, men der er god grund til at gå tilbage til klassikeren med at vaske hænder i vand og sæbe, når du har været udsat for bakterier.

Den populære håndsprit indeholder nemlig de farlige stoffer triclosan og triclocarban, som er forbudte i Danmark ifølge Miljøstyrelsen. Det skriver Videnskab.dk.

Læs ogsåNy forskning: Så ofte skal du gå i bad

Flere forskningsprojekter viser, at triclosan og triclocarban, som er antibakterielle stoffer, er i flere slags håndsprit og antibakteriel sæber.

Problemet med de to pågældende stoffer er især forhøjet risiko for infektioner, forstyrret tarmflora og endelig ansporer  triclosan og triclocarban bakterier til at blive resistente over for antibiotika.

Triclosan findes også i makeup, shampoo, cremer, tandpasta og rengøringsmidler og trænger nemt ind i kroppen gennem huden eller munden.

Også miljøet lider under brugen af  triclosan og triclocarban, fordi stofferne forstyrrer de mikrobielle samfund, der nedbryder spildevand. Derfor er vandløb og dyre- og planteliv også udsat for bagsiden af de antibakterielle midler.

Læs også: 4 ting, du tror, er sunde for dig, men som i stedet gør livet surt for dig

Fordelene ved håndsprit med de to syndere begrænser sig til lægers brug, når de skal vaske hænder meget grundigt inden operationer.

Miljøstyrelsen har sat som mål, at triclosan og triclocarban skal have sparket ud af det danske marked inden for et år.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip