Ny variant af abekopper opdaget: Forskere frygter, at den kan udløse epidemi

Skrevet af Nicolai Busekist

17/04/2024
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny variant af abekoppe, som forskere frygter kan udløse en pandemi, er blevet fundet i en lille by og vækker global bekymring.

Dagens topnyheder

Eksperter opfordrer til øjeblikkelig international indsats for at forhindre endnu en krise forårsaget af en virus. Det sker i kølvandet på, at man har opdaget en muteret variant af abekopper, der nu er kendt som mpox. Forskere vurderer, at det er en variant, der har 'pandemipotentiale'.

Denne alarmerende udvikling er sket i forbindelse med en undersøgelse i en mindre mineby i Den Demokratiske Republik Congo, hvor myndighederne har kæmpet med en dødbringende variant i cirka et år.

Denne særlige variant har en skræmmende dødelighed på omkring 10%. Den seneste mutation, der ifølge Daily Star har fået navnet 'klade 1b', er blevet identificeret i Kamituga. Det er en mindre by med omtrent 14.000 indbyggere.

Eksperter blev sat i højt alarmberedskab under et nyligt møde, der blev afholdt af Africa Centres for Disease Control, hvilket er blevet rapporteret af The Telegraph.

En gruppe forskere har i deres seneste rapport delt en klar advarsel om den nye variant af abekopper, der altså har potentiale til at starte en ny epidemi.

"Uden indgriben kan dette lokaliserede udbrud i Kamituga have potentiale til at sprede sig nationalt og internationalt. Givet den seneste historie med mpox-udbrud i DRC, anbefaler vi hurtig handling fra endemiske lande og det internationale samfund for at forhindre endnu et globalt mpox-udbrud," skriver de.

Den nye variant menes oprindeligt at have vist sig hos dyr, skriver The Mirror. Efterfølgende har den spredt sig til mennesker, hvilket menes at være sket mellem juli og september sidste år.

I minebyen blev omkring 30% af alle tilfælde opdaget blandt sexarbejdere, lyder det fra Daily Star.

En mindre alvorlig version af mpox udviklede sig til en verdensomspændende epidemi i 2022 efter at have ramt personer i flere lande, hvilket resulterede i 58 dødsfald i USA. Den forårsager typisk en mild sygdom, hvor feber ofte efterfølges af et udslæt.

De fleste kommer sig inden for fire uger, men virussen kan i sjældne tilfælde føre til alvorlig sygdom. Naturligvis er det også en af årsagerne til, at forskerne har advaret om den nye variant. Dette understreges kun af, at den ser ud til at have en højere dødelighed.