Detaljer fra mentalerklæringen afslører: Så uhyggelig er den dømte Thomas Thomsen fra Mia-sagen

Skrevet af Emil Martesen

2 uger siden

|

30/04/2024
Foto: Privat
Detaljer fra mentalerklæringen afslører, hvor uhyggelig Thomas Thomsen fra Mia-sagen er.

Dagens topnyheder

I juni 2023 blev den 37-årige elektriker fra Nordjylland, Thomas Thomsen, dømt til forvaring ved byretten, da han i den meget omtalte Mia-sag blev kendt skyldig i forsøg på voldtægt, drab og usømmelig omgang.

Inden Thomas Thomsen begik disse grufulde handlinger havde han gjort adskillige tiltag for at skjule sin færden omkring tiden for Mias forsvinden den 6. februar 2022 - men alligevel var det ikke nok.

Sådan skriver Ekstra Bladet.

I Ekstra Bladets nye podcast 'Hun mødte en morder' undersøges begivenhederne omkring Mias drab nærmere.

I podcasten finder man blandt andet ud af, at Thomas Thomsen, før han forlod sit hjem i Flauenskjold for at køre til Aalborg, hvor han samlede Mia op, slukkede for sin mobiltelefon og GPS'en i bilen.

Men det var ikke nok.

På trods af disse forsøg på at dække over sine spor, var en teknisk fejl hos Connected Cars skyld i, at hans nøjagtige placering blev 'logget' hvert 15. sekund.

Men det stopper ikke her.

Den 37-årige elektriker fra Nordjylland hævder fortsat sin uskyld i forbindelse med de grusomme forbrydelser mod Mia Skadhauge Stevn, og inden længe - nærmere bestemt den 13. maj - tages der hul på ankesagen, der i den grad tegner til at blive en dybdegående psykologisk undersøgelse af en mand beskrevet som både narcissistisk og følelseskold.

I retssalen og gennem medierne har Thomas Thomsens personlighedstræk nemlig været genstand for intensiv analyse.

Og en mentalerklæring fra sommeren 2023 malede et billede af en dyssocial og farlig person:

"Han har en påfaldende mangel på empati over for andre mennesker. Heller ikke over for offeret, offerets pårørende eller egne pårørende. Han har ingen følelse af skyld. Under undersøgelserne af ham forholder han sig ikke på noget tidspunkt til andres følelser og situationer", fastslog specialanklager Mette Bendix under retssagen, og fortsatte:

"Han har en umoden selvopfattelse og fremstår narcissistisk og selvovervurderende over for andre. Han er som et barn, der skal være i centrum og vil have opmærksomhed", hedder det i mentalerklæringen. 

Varetægtsfængslingen

Den manglende empati ses ikke kun i Thomas Thomsens relationer men også i hans interaktioner under varetægtsfængslingen. Ifølge mentalerklæringen optrådte han nedladende og aggressivt, særligt over for kvinder.

Det skriver Ekstra Bladet.

Psykologerne benyttede en interessant teknik, hvor de afløste hinanden under samtalerne med Thomas Thomsen. Skiftet mellem en mandlig og kvindelig psykolog afslørede markante forskelle i hans adfærd, fra selvros og stolthed til en mere tilbagetrukket og uinteresseret holdning. Observationerne støtter den bredere karakterisering af Thomas Thomsen som en person, der ikke realistisk kan bedømme sine egne evner eller forstå konsekvenserne af sine handlinger.

Den kommende ankesag, hvor både Thomas Thomsen ankede dommen, fordi han vil frifindes og anklagemyndigheden ankede dommen for at få ham dømt for fuldbyrdet voldtægt og en skærpelse af straffen, forventes at kaste yderligere lys over de psykologiske aspekter af sagen.

Thomas Thomsen blev i slutningen af juni idømt forvaring ved Retten i Aalborg efter han blev erkendt skyldig i usømmelig omgang med lig, forsøg på voldtægt og drab på Mia Skadhauge Stevn.