Obama storroser Clinton til første fælles valgkampsmøde

- Jeg er her i dag, fordi jeg tror på Hillary Clinton, og fordi jeg ønsker jeres hjælp til at få hende valgt som USA's næste præsident.

Ordene er Barack Obamas, og den nuværende præsidents ord er faldet tirsdag amerikansk tid til et af Hillary Clintons vælgermøder i delstaten North Carolina.

Det er første gang, at Obama optræder side om side med Hillary Clinton i hendes kamp for at vinde over Donald Trump, hendes formodede modkandidat ved præsidentvalget senere på året.

I månedsvis har Obama forholdt sig neutral i Demokraternes primærvalgkamp, men siden Bernie Sanders har erkendt, at han ikke kan vinde over Clinton, har Obama også lagt sine æg i hendes kurv.

Obama siger, at han under den benhårde primærvalgkamp i 2008, hvor han dystede mod Clinton om demokraternes gunst, fandt ud af, at Clinton var klog og altid velforberedt, og at hun siden har skullet træffe svære beslutninger som udenrigsminister.

- Der har aldrig været en mand eller kvinde, der har været mere kvalificeret til dette job end Hillary Clinton. Aldrig, siger han ifølge Reuters.

Hverken Obama eller Clinton nævnte i deres taler noget som helst om tirsdagens store historie, hvor FBI besluttede, at Hillary Clinton ikke bør retsforfølges for hendes ellers lemfældige brug af e-mail-konto i sin tid som udenrigsminister.

Det gjorde Donald Trump til gengæld.

- Wow, ingen sigtelser, skrev han på Twitter efter FBI's afgørelse.

Netop Trump får også et ord med på vejen fra Obama.

- Alle kan tweete, men ingen ved faktisk, hvad det kræver at klare jobbet, før du har siddet med ansvaret, siger Obama om Trumps flittige brug af Twitter.

Det er ikke tilfældigt, at det netop er i North Carolina, Clinton får selskab af Obama. Ved præsidentvalget i 2012 vandt Republikanernes Mitt Romney den sydlige delstat snævert over Obama.

Håbet er, at Clinton, der traditionelt står stærkt i sydstaterne, sammen med Obama kan sikre sejr over Trump i staten.

- Jeg kunne ikke være mere stolt af de ting, vi har opnået sammen, og jeg er klar til at give stafetten videre. Og jeg ved, at Hillary Clinton er klar til at tage den, siger Obama.

I en meningsmåling fra Reuters/Ipsos tirsdag har Hillary Clinton en føring på hele 13 procentpoint over Donald Trump i forhold til, hvem vælgerne foretrækker som USA's næste præsident.

/ritzau/

Dagens Gossip