Økonom i retten: Jeg leverede bare tal til Helmuth Nyborg

Skrevet af admin

25/01/2016

Dagens topnyheder

Der er ikke noget forskning i det, jeg har lavet. Jeg har bare leveret en model, der kunne regne nogle tal sammen.

Sådan siger cand.oecon. Jørn Ebbe Vig, da han mandag eftermiddag afgiver forklaring i Vestre Landsret i sagen med den kontroversielle professor emeritus Helmuth Nyborg.

Nyborg har stævnet Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) for at få renset sit navn.

UVVU mener nemlig, at den 79-årige tidligere professor ved Aarhus Universitet burde have angivet Jørn Ebbe Vig som medforfatter på en artikel fra 2011 om den vestlige civilisations forfald på grund af indvandring fra lande med lavere intelligensniveau.

Men Jørn Ebbe Vig er helt uenig med UVVU.

- Der er intet i min indsats i den forbindelse, som kan karakteriseres som forskning, forklarer Jørn Ebbe Vig.

Han forklarer, at han havde udviklet en befolkningsmodel, som han for 20.000 kroner solgte til Helmuth Nyborg.

Det var en model, hvor man fremskrev udviklingen i intelligensniveauet sammenholdt med indvandringen i den vestlige verden.

Helmuth Nyborg klandres af UVVU dels for at have undladt at nævne Jørn Ebbe Vig, dels for at have undladt at nævne en kildereference til et tal for fødselsrate.

Mens Nyborg erkender at have begået en "fodfejl" omkring den manglede kildereference, så anerkender han ikke, at Jørn Ebbe Vig skulle have været nævnt.

- Han udførte et stykke konsulentarbejde og har heller ikke selv ønsket at være nævnt som forfatter, siger Helmuth Nyborg.

En forklaring, som understøttes af Jørn Ebbe Vig.

Sidstnævnte forklarer, at han af Helmuth Nyborg mindst en gang mundligt og to gange pr. e-mail blev tilbudt at være medforfatter på artiklen, men at han takkede nej.

Jørn Ebbe Vig er medstifter af den indvandrerkritiske Den Danske Forening. Der har i offentligheden været spekuleret i, om det var denne rolle, der gjorde, at Nyborg ikke ønskede at nævne Jørn Ebbe Vig i artiklen.

Sagen fortsætter tirsdag.

/ritzau/