Østrigsk domstol åbner op for Facebook-søgsmål

Den østrigske Max Schrems kan nu alligevel føre sit søgsmål mod Facebook for dataovervågning i Østrig, selvom sagen i første omgang blev afvist af en anden domstol.

Det har den østrigske højesteret onsdag afgjort, efter at sagen i juli blev afvist af en anden domstol med henvisning til, at den ikke havde kompetencerne til at dømme i sagen.

Det skriver AFP.

Bag sagen står den 27-årige jurauddannede Max Schrems, der i spidsen for otte aktivister - og med tilslutning fra 25.000 Facebook-brugere - anklager Facebook for at overtræde europæisk lovgivning om persondata på internettet.

Blandt andet kræver sagsøgerne erstatning for Facebooks "ulovlige" sporing af deres data og for mediets involvering i den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA's kontroversielle overvågningsprogram Prism.

Sagen blev også indbragt for den irske domstol, hvor Facebook har sit europæiske hovedkvarter, som sendte den videre til EU-Domstolen.

EU-Domstolen har siden bestemt i en opsigtsvækkende dom, at EU-Kommissionens beslutning om at acceptere amerikanske datasikkerhedsregler ikke længere var gyldig.

Efter EU-dommen har irsk højesteret nu genoptaget klagen og besluttet, at den irske kommissær for databeskyttelse skal undersøge, hvorvidt amerikanske efterretningstjenester har næsen lidt for dybt begravet i Max Schrems' personlige data.

En talsperson for Facebook siger, at it-virksomheden ikke har noget at skjule i sagen.

- Facebook er ikke og har aldrig været en del af en aftale om at give den amerikanske regering direkte adgang til vores servere.

- Vi vil samarbejde med den irske databeskyttelseskommission, når den undersøger beskyttelsen af dataoverførsler i forhold til de gældende regler, skriver talspersonen i en mail til Ritzau.

/ritzau/

Dagens Gossip