OL-præsident: Dusinvis kan blive udelukket fra legene i Rio

Skrevet af admin

18/05/2016

Dagens topnyheder

Mange atleter risikerer at blive udelukket fra at deltage ved sommerens olympiske lege i Rio, fordi gamle dopingprøver, som bliver analyseret på ny, kan fælde dem.

Anklagerne om dopede russiske atleter ved vinter-OL i Sotji i 2014 kan desuden vise sig at blive afgørende i forhold til at beslutte, hvorvidt russiske atletikudøvere skal have lov til at deltage ved sommerens OL i Rio.

Det fortæller præsidenten i Den Internationale Olympiske Komité (IOC), Thomas Bach, onsdag i en klumme i den franske avis Le Monde.

- Hvis påstandene bliver bekræftet som sande, vil det være en ny chokerende form for doping med et meget højt niveau af kriminalitet, siger Bach ifølge AFP.

Bach advarer Rusland om, at undersøgelsen, som Det Internationale Antidopingagentur (Wada) er i gang med, kan afgøre, om landet får lov til at sende udøvere til OL i Rio.

- Hvis der eksisterer et organiseret system, som fusker med flere idrætsgrene end antaget, må Det Internationale Atletikforbund (IAAF) og IOC træffe en vanskelig afgørelse mellem kollektivt ansvar eller individuel retfærdighed, siger Bach.

Advarslerne kommer dagen efter, at 31 atleter er blevet afsløret i at have taget doping ved legene i Beijing for otte år siden.

De 31 udøvere kommer fra 12 forskellige nationer, men det er ikke afsløret, hvilke lande det drejer sig om.

Dopingprøverne er blevet gemt og opbevaret hos IOC-laboratoriet i Lausanne, og nye metoder har gjort, at tidligere dopingsvindel kan blive afsløret.

- Dette vil formentlig stoppe dusinvis af udøvere, som har dopet sig, fra at konkurrere ved OL i Rio i 2016, vurderer Bach.

Tyskeren varsler, at IOC vil have nul tolerance over for dopede udøvere. Desuden kan nationale forbund også straffes.

- Straffen kan være alt fra udelukkelse på livstid fra OL til store økonomiske sanktioner, og det kan være suspension eller eksklusion af et helt nationalt forbund, som for eksempel er tilfældet med russisk atletik nu, forklarer Bach.

Ud over prøverne fra Beijing ventes det, at resultater fra nye analyser af omkring 250 prøver fra OL i London i 2012 snart er klar.

Ved et møde i IAAF 17. juni skal verdens atletikledere diskutere og tage stilling til Ruslands deltagelse ved OL i Rio.

Ruslands sportsminister har onsdag været ude med sin fulde opbakning til Wadas undersøgelse. Russerne afviser, at der har foregået systematisk doping i landet.

/ritzau/