OL-sejlchef: Regn vil sende favela-affald ud i vandet

Skrevet af admin

04/08/2016

Dagens topnyheder

Vejrudsigten lover regn over Rio i begyndelsen af næste uge, hvor sejlkonkurrencerne ved OL er kommet godt i gang.

Hos Dansk Sejlunion håber sportschef, Thomas Jacobsen, at det holder nogenlunde tørt, da et massivt regnskyl over den brasilianske storby kan sende store mængder affald ud i kysten.

- Hvis der kommet et stort regnskyl, kan det godt blive et problem. Desværre lader det til, at der kommer regn mandag, tirsdag og onsdag, siger Thomas Jacobsen.

Sportschefen har noteret sig, at medierne længe har bragt historier om det forurenede og bakteriefyldte vand ud for OL-byen, men hos ham fylder ikke så meget. De danske sejlere tager deres forholdsregler, så de undgår infektioner.

Flydende affald er straks mere besværligt at forberede sig på. Det kan være poser, der pludselig sætter sig fast i bådene og sænker farten.

- I favelaerne ender skraldet ofte i åen eller bækken, og når det regner, så bliver det hele skyllet ud.

- Meget af det kan man se og styre udenom, men hvis det blæser meget, så er det svært.

- Er der en pose, der sætter sig fast i båden, så skal man hen for at tage den af, og det kan godt koste mange placeringer. Det vil vi helst ikke have, siger Thomas Jacobsen.

I disse dage er det småt med synligt affald i vandet ud for marinaen, hvor tidligere danske OL-medaljevindere som Jonas Høgh-Christensen og Jonas Warrer går og forbereder sig.

Hvis regnen kommer, så håber sportschefen, at arrangørerne vil rykke konkurrencerne længere væk fra kysten, hvis den øgede mængde affald betyder, at der pludselig kan drages tvivl om den sportslige fairness.

Thomas Jacobsen vil ikke kommentere, om det er i orden, at sejlerne skal konkurrere i det beskidte vand ud for Rio. Men det er ikke så unormalt endda.

- Du kan opleve de samme forhold i Barcelona, Palma og Genoa. Det kan også ske i Danmark.

- Hvis der kommer et ordentligt regnskyl, og kloakkerne ikke kan tage det, så kan de ikke tage det. Og så er vandet ligeså forurenet omkring Amager, siger sportschefen.

- Jeg forstår godt medieinteressen for vandet i Rio, men det præger ikke os, fastslår han.

Trods målinger af store mængder bakterier i Rios kystvand, så er Thomas Jacobsen heller ikke overbevist om, at det er vandet, der indimellem har gjort sejlere syge, når de har trænet i OL-vandet.

- Statistikkerne viser ikke en skid.

- Bakterierne kan ligeså godt komme fra noget mad som fra vandet - jævnfør arrangørerne.

- Min vurdering er, at de tilfælde - vi har hørt om - ligeså godt kan stamme fra maden eller ens egen hygiejne. Hvad gør man eksempelvis, hvis der ikke kommer vand ud af hanen, når man har været på toilettet? spørger han og svarer selv.

- Så tager man ud og sejler alligevel.

Gennem de seneste tre år har de danske sejlere jævnligt besøgt Rio, så de har længe været bekendt med forholdene. På den ene side affaldet og bakterierne, og på den anden side de sportslige forhold.

Vandet og vindforholdene ud for Rio kan for selv for de mest erfarne sejlere været noget nær umulige af læse.

- Det er et sted, hvor man kan få en hjemmebanefordel. Vi har prøvet at gøre det til en hjemmebane, men det er der også lande, der har, siger Thomas Jacobsen.

- Vi skal satse på, at vores atleter sejler op til deres potentiale og håbe på, at andre fejler. Vi føler ikke, at vi er favoritter i nogen af klasserne.

- I alle klasser er der ti gode besætninger, der kan gøre det. Vi skal have stolpe ind for at nærme os en medalje i alle klasser.

- Sandsynligheden taler ikke for, at det bliver en dansk medaljeregn, men en til to medaljer. Det holder vi fast i, siger sportschefen.

Danmark er repræsenteret med otte både ved OL i Rio, der officielt åbnes på fredag.

/ritzau/