Oscar-favorit: Min film er en dansk film

Skrevet af admin

28/02/2014

Dagens topnyheder

Den amerikanske instruktør Joshua Oppenheimer er én af dem, der søndag den 2. marts tager turen op ad den røde løber i Hollywood, hvor Oscar-uddelingen finder sted.

Men selvom Joshua Oppenheimer har amerikansk og britisk pas, og hans Oscar-nominerede dokumentar "The Act Of Killing" foregår i Indonesien og har fået finansiel støtte fra mange forskellige lande, så kalder han selv filmen for en dansk dokumentar.

- Det er en dansk film. Jeg bor i København, og det er et dansk produktionsselskab, der har produceret filmen, og som har skabt det kreative rum for filmen sammen med Det Danske Filminstitut, siger Joshua Oppenheimer til Ritzau, der møder ham på det mondæne hotel Sunset Marquis i filmbyen.

"The Act of Killing" bliver af bookmakerne spået som favorit til at få en statuette med hjem fra prisuddelingen.

- Man ser ikke film som denne blive lavet nogen steder i verden. Det tog syv et halvt år og en stålsat vilje til at eksperimentere.

- Men det rum, vi fik skabt omkring filmen med Det Danske Filminstitut, mine danske producere og danske kolleger, er det, der gav mig modet til at lave dokumentaren, og derfor skal den også kaldes dansk og ikke bare danskproduceret, forklarer instruktøren.

Dokumentaren handler om det indonesiske folkemord i 1965-1966, hvor flere end 500.000 mennesker mistede livet. Joshua Oppenheimer har fulgt en række bødler fra de dødspatruljer, der dræbte og torturerede mennesker, der blev udråbt til kommunister.

- Det var som at gå ind i Tyskland 40 år efter Holocaust og møde nazister, der stadig pralede af deres bedrifter, fortæller Joshua Oppenheimer, der i første omgang ville have lavet en dokumentar om de efterladte til de dræbte.

Men efter trusler fra dødspatruljerne meldte ofrene fra. De turde ikke. I stedet opfordrede ofrene til, at Joshua Oppenheimer skulle få gerningsmændene til selv at fortælle historien om deres bedrifter.

- Fra 2003 til 2005 brugte jeg al min tid på at filme så mange af gerningsmændene som muligt. Jeg arbejdede mig op i kæden fra dødspatrulje til dødspatrulje, fortæller Joshua Oppenheimer.

- Jeg sagde til dem "Du har medvirket i et af de største folkemord i historien, og jeg vil gerne vise, hvad det har gjort ved dig og ved dit samfund", fortæller han og fortsætter:

- "Vis mig, hvad du har gjort på lige præcis den måde, du gerne vil vise det på. Jeg vil filme det, og jeg vil samtidig filme dig og dine medgerningsmænds diskussioner om, hvad I gerne vil vise i filmen, og hvad I ikke vil vise", fortæller Joshua Oppenheimer.

- Derved kunne jeg dokumentere, at hele den opfattelse, de har af, at de har gjort noget heroisk, er en løgn, siger han.

På den måde fik han skabt en dokumentar, der allerede har vundet adskillige priser - heriblandt en Bafta, en Robert og en European Film Award.

At den nu har chancen for at vinde en Oscar, kan han næsten ikke begribe.

- Det ville være en stor ære - både for mig og for dansk film, siger Joshua Oppenheimer.

Oscar-uddelingen finder sted den 2. marts i Los Angeles. Danmark har også Anders Walters kortfilm "Helium" og Thomas Vinterbergs drama "Jagten" nomineret.

/ritzau/