OVERBLIK: Derfor bliver Andreas første dansker i rummet

Man bliver ikke astronaut på en weekend.

38-årige Andreas Mogensen, som blev den første dansker i rummet, da han 2. september lettede med rumskibet Sojus, har kløet på med uddannelse og arbejde i årevis for at realisere sin drengedrøm.

* 20. maj 2009 blev Andreas Mogensen valgt til Den Europæiske Rumfartsorganisations (ESA) astronautkorps. Han blev dermed stillet en rumrejse i udsigt - efter et langt oplæringsforløb.

* Optagelsen var resultat af en lang proces, som begyndte, da danskeren i 2008 sendte en ansøgning til ESA.

* Flere end 8400 europæere søgte, og seks blev valgt. Andreas Mogensen blev udpeget efter en trinvis frasortering af kandidaterne efter bunker af test og helbredsundersøgelser.

* Den danske regering indledte fem år tidligere en kampagne for at sikre kvalificerede danske ansøgere til ESA's astronautkorps.

* Daværende videnskabsminister Helge Sander (V) præsenterede i 2005 tre danske astronautaspiranter blandt flere hundrede ansøgere.

* De indgik siden i ESA's udvælgelsesproces, efter at flertallet af ansøgere var sorteret fra - ingen af dem nåede dog så langt som Mogensen.

* Efter optagelsen har den 38-årige rumingeniør gennemgået oplæring og træning i blandt rumvandring, nødlanding af rumskib og meget andet.

* Han har også taget en uddannelse som pilot.

* Inden Andreas Mogensen blev optaget i astronautkorpset, tog han en uddannelse som rumingeniør, og han har en ph.d.-grad i rumfart fra et amerikansk universitet.

/ritzau/

Dagens Gossip