Pakistan udsætter hængning af invalid efter protester

Pakistan har udsat en henrettelse af en lammet mand, der er dømt til døden for drab, efter appeller fra flere menneskerettighedsgrupper, oplyser embedsmænd i Lahore.

Menneskerettighedsgrupperne har udtrykt bekymring over, hvordan den kørestolsbundne 43-årige Abdul Basit skal komme op på skafottet.

Basit, som blev dømt for drab i 2009, blev ramt af TB-meningitis i fængslet i 2010, hvorved han blev lammet fra livet og ned. Han skulle hænges tirsdag, men en domstol udsatte henrettelsen, efter indgriben fra menneskerettighedsgruppen Justice Project Pakistan.

- Hængningen er blevet udsat, fordi Abdul Basit er handicappet, siger en talsmand for Faisalabad fængslet.

Reglerne i fængslet kræve, at en fange står op på skafottet, og at rebets længde er tilpasset efter den dømtes stående vægt.

I en erklæring advarer menneskerettighedsgruppen om, at henrettelsen af en handicappet kan slå fejl.

Pakistan har gennemført over 200 hængninger siden december, hvor et halvt års moratorium i henrettelser sluttede. Det midlertidige stop for henrettelser blev ophævet. efter at militante fra Taliban begik en massakre på en skole - og dræbte 150, hvoraf de fleste var børn.

Amnesty International anslår, at over 8000 fanger sidder på dødsgangen i Pakistan. Heraf har de fleste været igennem alle appelinstanser.

Tilhængerne af dødsstraf i Pakistan siger, at det ikke er muligt at bekæmpe de mange militante grupper i udlandet uden. Men kritikere siger, at hele retssystemet er uretfærdigt og præget af tilfældigheder med udbredt polititortur, dårlige forsvarere og uretfærdige rettergange.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip