Pas på: Dine gode manerer kan påvirke dit helbred

Tilværelsen er som regel lidt lettere, når de folk, man omgås, husker deres gode manerer, hvilket får nogle mennesker til at sætte en stor ære i altid at gøre det rigtige. Men du risikerer at spænde ben for dit eget velbefindende, fordi du glemmer at lytte til din egen krop, hvis du insisterer på altid at holde på formerne.

Prevention.com har samlet fem typiske områder, hvor vi ofte er for høflige, og derfor sætter vores helbred på spil. Tjek om du selv er faldet i høflighedsfælden:

1) Du har droppet alle bandeord

Det lyder selvfølgelig ikke pænt, hvis du dårligt kan sige en sætning uden at smide med eder og forbandelser. Men en nyere britisk undersøgelse samt en tidligere undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Journal of Behavioral Medicine har vist, at hvis vi har ondt eller er meget vrede, så kan det være særdeles fornuftigt at bruge nogle af de grimme ord.

Det kan nemlig hjælpe os til bedre at udholde fysisk smerte, ligesom det viste sig, at undertrykkelse af vrede kan skabe smerter nederst i ryggen. Når følelserne driver os til at bande, er det derfor fornuftigt at lade ordene flyde frit.

Du kan også få ondt i ryggen af din sovestilling. Se, hvordan du ligger bedst, på Femina.dk

2) Du har svært ved at sige nej til sociale arrangementer

Får du ofte din kalender fyldt op med aftaler af social karakter, fordi du synes, det er uhøfligt at sige nej, når folk gerne vil se dig, så risikerer du at sætte dit helbred på spil.

Det er vigtigt, forklarer lægen og forfatteren Nanette Gartrell, at du skaber et rum i dit liv, hvor du har plads til at spise ordentligt, sove længe nok og til at pleje dine nærmeste familierelationer og slappe af.

Hvis du er bange for at såre folks følelser ved at sige nej, så sørg for at give en respektfuld og positiv, men ærlig afvisning af invitationer. Det er helt i orden at sige, at du ikke har tid, forklarer lægen.

Helena Christensen er god til at prioritere sin søn. Læs om hendes stille hverdag i New York på Femina.dk

3) Du spiser altid op

Om det er din mors stemme, der lyder i baghovedet, eller om det er dine egne forventninger til almindelig høflighed, der gør, at du altid tømmer tallerkenen helt, så det med fare for, at du ikke lytter til din krops signaler.

En ny undersøgelse, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Appetite, viser, at hele 89 procent af de adspurgte kvinder tømte hele tallerkenen i forbindelse med deres sidste måltid. Også selvom de faktisk var mætte længe inden den sidste bid. Det betyder reelt, at de har overspist, hvilket kan være rigtigt skidt for taljemålet.

4) Du giver hånd

Hvis der er lagt op til det, så er det for de fleste helt naturligt at hilse ved at give hånd, og det vil sandsynligvis også blive set som meget uhøfligt at afvise det. Men ikke desto mindre så viser en undersøgelse fra Johns Hopkins University, at syv procent af de bakterier, der bliver overført, stammer fra fækalier.

Så hvis du ikke kan slippe uden om, så husk håndvask, inden du spiser noget igen. Og brug evt. håndsprit umiddelbart efter, hvis du diskret kan komme til det.

5) Du har for mange Facebook-venner

Er det svært for dig at afvise en venneanmodning på Facebook? Ifølge nyere spansk forskning fra IE Business School in Madrid, så bør du ikke have mere end 354 venner på Facebook.

Det kan nemlig gøre dig ulykkelig, da der vil være alt for stor gennemstrømning af lykkelige familiefotos, feriebilleder, forlovelser, bryllupper og lignende, som meget vel kan minde dig om de områder i livet, hvor du ikke selv føler, at du slår til.  

Lisbeth Madsen, NewsDesk Aller Media

Dagens Gossip