Promillen overrasker mange spritbilister

Lad bilen stå, hvis du er det mindste i tvivl om promillen. Sådan lyder det fra Rådet for Sikker Trafik på baggrund af en undersøgelse, som er foretaget af regionernes alkohol, narko og trafikkurser (ANT) i 2014 blandt 4400 dømte spritbilister.

Resultatet viser, at hele 45 procent af de adspurgte ikke var klar over, at de kørte spritkørsel, da de blev stoppet af politiet.

- Mange tænker ikke over deres promille, hvis de har siddet og hygget sig og fået lidt øl eller vin. De taler mere om, hvor god vinen er, end hvor høj deres promille måske er.

- Det kan være svært at mærke, om man har en promille på 0,5 eller 0,7. Det giver problemer, hvis folk så sætter sig bag rattet, siger Inger Lis Rasmussen, ANT-koordinator i Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

ANT's trafikkurser henvender sig til spritbilister, der vil generhverve kørekortet. Her lærer de blandt andet, hvorfor spritkørsel er farligt, og hvor lang tid alkohol er om at forbrænde i kroppen.

Midt i højsæsonen for julefrokoster råder Rådet for Sikker Trafik derfor alle til at lade bilen stå, så man er på den sikre side, da konsekvenserne i værste fald kan være uoverskuelige.

- Familier bliver hvert år ødelagt på grund af spritulykker på vejene. Derfor er det vigtigt, at man lader bilen stå, hvis man er det mindste i tvivl om sin promille.

- Det bedste er på forhånd at finde en sikker måde at komme hjem på, så man ikke gør noget, man fortryder næste dag, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Undersøgelsen viser også, at 35 procent af de adspurgte blev taget for spritkørsel i forbindelse med en bytur, mens 15 procent blev knaldet for spritkørsel af politiet dagen derpå.

/ritzau/

Dagens Gossip