R: Alternativets exit presser rød blok i gymnasiereform

Skrevet af admin

27/04/2016

Dagens topnyheder

Alternativet sidder ikke længere med i de forhandlinger, der skal munde ud i en ny gymnasiereform. Og det skader oppositionens forhandlingsposition, lyder kritikken fra både Socialdemokraterne og De Radikale.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at Alternativet er gået fra forhandlingerne, fordi vi vil langt hen ad vejen det samme, og nu er vi en stemme mindre til at arbejde for det ved forhandlingsbordet, siger undervisningsordfører Lotte Rod (R).

Spørgsmål: Hvad er det, du frygter, at I ikke kan få igennem uden Alternativets hjælp?

- Jeg vil gøre alt, jeg kan, som radikal. Men jeg forstår ikke, at Alternativet er gået, for de sætter sig selv uden for indflydelse og gør derved opgaven for os andre endnu større.

Formanden for Børne- og Undervisningsudvalget, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), kalder det decideret "tåbeligt", at Alternativet har forladt forhandlingerne.

- De burde bruge deres mandater på at kæmpe og forbedre. Alt for tidligt at gå, skriver socialdemokraten på Twitter.

Oppositionen kritiserer blandt andet regeringens udspil om et karakterkrav på 4 i dansk og matematik for at kunne komme i gymnasiet, ligesom de røde partier heller ikke er meget for at barbere i antallet af studieretninger.

Lotte Rod understreger, at det selvfølgelig er i orden at trække sig fra forhandlinger, man slet ikke kan se sig selv i - men at tidspunktet er underligt, fordi hun oplever, at "ministeren rykker sig i den rigtige retning".

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser at kommentere de igangværende forhandlinger.

Hos Enhedslisten har undervisningsordfører Jacob Sølvhøj "vanskeligt" ved at se for sig, at partiet ender med at være med i en ny gymnasieaftale. Men modsat Alternativet har han tænkt sig at blive siddende ved forhandlingsbordet lidt endnu.

- Jeg har forståelse for, at Alternativet er stærkt utilfreds med regeringens udspil. Det deler vi fuldstændig. Men vi har altså valgt at blive i forhandlingerne for at få ændret regeringens udspil, siger han.

- Der vil være en række ændringer, som skal gennemføres, for at det overhovedet kan være relevant for os at deltage. Vi vil have fjernet karakterkravet, fordi det vil ramme voldsomt skævt. Vi vil også have sikret en mangfoldighed i studieretninger.

Alle partier ud over Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet er med i det eksisterende gymnasieforlig.

Næste forhandlingsmøde er mandag. Der er afsat en række mødedatoer i de første uger af maj.

/ritzau/