Radikale efterlyser national selvtillid og gå-på-mod

Skrevet af admin

18/06/2016

Dagens topnyheder

Danskerne kan - hvis de vil.

De Radikales leder, Morten Østergaard, efterlyser, at danskerne bliver bedre til at hanke op i sig selv og begynder at tro på sig selv.

Det siger han fra hovedscenen til Folkemødet på Bornholm.

- Det er ikke svært at få øje på nationalegoismen, som vil bilde os ind, at vi skal vælge mellem at være noget for os selv eller at være noget for andre.

- De falske modsætninger står i kø: Østeuropæere tager vores velfærd. Muslimer kan ikke integreres. Vi må vælge mellem velfærd eller humanisme, siger Morten Østergaard til publikum, som er stimlet sammen i solen efter to dages regnvejr på Bornholm.

Den radikale leder mener, at nationalegoismen har haft godt tag i Folketingets flertal i det forgangne år, siden blå blok vandt flertallet på Christiansborg.

- Forslag efter forslag har sigtet på at skærme os fra at tage ansvar, når verden havde brug for os.

- I stedet fik vi smykkelove og opgør med fundamentale retsprincipper hastet gennem Folketinget, siger Morten Østergaard, som mener, at nationalegoismen er en svøbe, der vil stille os alle ringere.

Han savner national selvtillid og efterlyser troen på, at "gu kan vi - hvis vi vil".

Intet sted har nationalegoismen haft bedre kår end i debatten om EU, lyder det.

- Men skal vi så komme kemikalierne tilbage i vores produkter? Skal vi skrue op for CO2-udledningen? Skal vi sende regninger ud til de tusinder af studerende, som er kommet gratis på udveksling gennem EU?, spørger Morten Østergaard.

Svaret er solidaritet, mener den radikale leder. Vi bliver ikke fattigere af, at de dårligst stillede i verden får det bedre.

- Nogen er nødt til at trodse tidens tand og sige, at med de forandringer, der sker i verden, og det tempo de sker i, der er svaret ikke nationalegoisme, men samarbejde, siger Morten Østergaard.

/ritzau/