Regeringen vs. tænketank: Her går de i clinch om ulighed

Skrevet af admin

18/04/2014

Dagens topnyheder

Der er ikke belæg for de konklusioner, som centrum-venstre tænketanken Cevea drager på baggrund af dens analyse om ulighed i Danmark, lyder det samstemmende fra Finansministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet fredag.

Her kan du læse de to parters konklusioner:

- Konklusion fra Cevea:

* Danmark er langtfra længere verdens mest lige land, og den stigende ulighed må tages alvorligt. I dag er Danmark kun det 14. mest lige land i Europa (ud af 31).

- Konklusion fra ministerierne:

- Cevea-analysen misinformerer om ulighed, og der er ikke belæg for de konklusioner, som Cevea drager på baggrund af analysen

- Konklusion fra Cevea:

* Tal fra 2005-2012 viser, at Danmark er det vesteuropæiske land, hvor uligheden er steget mest (målt i Gini-koefficient). Faktisk er Danmarks ulighed steget fem gange så meget som gennemsnittet for EU15 (de 15 "gamle" medlemslande før østudvidelsen, red.).

- Konklusion fra ministerierne:

- For det første dækker oplysningerne ikke perioden 2005 til 2012. Cevea har formentlig taget fejl af årstallet i Eurostats statistikbank, der refererer til interviewtidspunktet.

- Konklusion fra Cevea:

* Hvis udviklingen fortsætter, som den gjorde fra 2005-2012, vil uligheden i Danmark i 2020 ligge på samme niveau, som Rumænien og Bulgarien gør i dag.

- Konklusion fra ministerierne:

- Der er uden fagligt grundlag at fremskrive det samlede mål for uligheden uden at basere det på udviklingen i familiernes indkomster og årsagerne til denne.

- Hertil kommer, at de af Cevea anvendte data ikke kan bruges over tid. Dermed er fremskrivningen i realiteten uden både datamæssig og teoretisk grundlag.

Kilder: Cevea, Finansministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet

/ritzau/