Rusland beskyldes for igen at krænke tyrkisk luftrum

Skrevet af admin

30/01/2016

Dagens topnyheder

Et russisk jagerfly har igen krænket tyrkisk luftrum.

Det siger Tyrkiet, der oplyser, at krænkelsen fandt sted fredag.

Ifølge Tyrkiets udenrigsministerium krænkede en russisk SU-34 jager tyrkisk luftrum trods advarsler via radar.

I Moskva, den russiske hovedstad, afvises påstanden. Det er "grundløs propaganda", siger regeringen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Der var i november en tilsvarende krænkelse, og da skød Tyrkiet det russiske fly ned. En pilot blev dræbt, og Rusland har siden indført økonomiske sanktioner mod Tyrkiet.

- Der kommer konsekvenser, hvis Rusland bliver ved med at foretage sådanne krænkelser af tyrkisk suverænitet, siger Recep Tayyip Erdogan, den tyrkiske præsident, i Istanbuls lufthavn lørdag aften.

- Sådan en uansvarlig opførsel vil hverken gavne Den Russiske Føderation, forholdet mellem Rusland og Nato eller den regionale eller globale fred, siger Erdogan, der er på vej til Sydamerika.

Erdogan siger ifølge Reuters videre, at han ønsker et møde med Vladimir Putin, Ruslands præsident, så de kan få talt problemerne igennem.

Ruslands ambassadør i Tyrkiets hovedstad, Ankara, har ifølge en ambassadetalsmand været til møde om sagen i det tyrkiske udenrigsministerium.

Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

- Vi bekræfter, at mødet fandt sted. Vi har ingen kommentarer til indholdet, siger talsmanden.

Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær, taler også dunder til russerne.

Stoltenberg advarer Rusland om, at det skal respektere Nato-alliancens luftrum.

- Jeg opfordrer Rusland til at optræde ansvarligt og til fuldt ud at respektere Natos luftrum. Rusland må træffe alle nødvendige tiltag for at sikre, at sådanne krænkelser ikke sker igen, siger generalsekretæren i en erklæring.

/ritzau/AFP