Russiske våbenproducenters omsætning skyder frem

Skrevet af admin

14/12/2015

Dagens topnyheder

Den internationale handel med våben faldt i 2014 for fjerde år i træk.

Verdens 100 største våbenproducenter havde sidste år en samlet omsætning på 401 milliarder dollar. Beløbet, der svarer til cirka 2810 milliarder kroner, er 1,5 procent lavere end året før ifølge en opgørelse mandag fra det svenske fredsforskningsinstitut Sipri.

Vesteuropæiske og amerikanske producenter står for størstedelen af våbenhandlen, men deres markedsandel er faldende, mens våbenproducenter fra Rusland og Asien vinder frem.

Nummer et er det amerikanske Lockheed Martin, der især er kendt for at producere kampfly. Selskabet havde en salgsvækst på 3,9 procent til 37,5 milliarder dollar.

Samlet havde de vesteuropæiske og amerikanske våbenfabrikanter dog en nedgang i omsætningen på 3,2 procent i 2014 i forhold til 2013. Markedsandelen faldt dermed til 80 procent.

Flere vesteuropæiske lande skærer ned på deres forsvarsbudgetter, og det rammer primært indkøbet af nye våben.

- Det er nemmere at skære i indkøbene end at skære i lønningerne. Så den hurtigste måde (at opnå besparelser på, red.) er simpelthen at købe mindre, siger seniorforsker Siemon Wezeman fra det svenske forskningsinstitut.

De 36 selskaber som repræsenterer resten af verden på top 100-listen havde derimod en fremgang i omsætningen på 25 procent i 2014.

Det skyldes især en vækst i de russiske våbenproducenters salg på næsten 50 procent.

- Russiske selskaber rider på en bølge af øgede hjemlige militærudgifter og eksport, siger Siemon Wezeman fra Sipri.

Nummer et blandt 11 russiske selskaber på listen er Almas-Antey med en omsætning på knap ni milliarder dollar. Almas-Antey producerer det såkaldte BUK-missil. Det var et missil af den type, der angiveligt blev brugt til at nedskyde et passagerfly fra Malaysia Airlines over det østlige Ukraine i juli 2014.

Sydkoreanske våbenfabrikanter havde også et godt år med en stigning i omsætningen på godt ti procent i 2014. I alt er der 15 asiatiske selskaber på Sipris liste.

Det svenske institut ser bort fra kinesiske våbenproducenter på grund af upålidelige regnskabsoplysninger.

/ritzau/AFP