S er med på strammere krav til statsborgerskab

Socialdemokraterne hilser det velkomment, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har indkaldt til forhandlinger for at få skærpet kravene til at opnå dansk statsborgerskab.

Ministeren vil kræve bedre danskkundskaber, mere viden om danske forhold og længere selvforsørgelse af ansøgere om dansk statsborgerskab, og desuden skal være sværere at få statsborgerskab, hvis ansøgeren har begået kriminalitet.

Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Astrid Krag, vil ikke forholde sig til de enkelte forslag, men hun forklarer, at det er afgørende, at flere lærer dansk, så færre vil skulle have dispensation fra kravene.

Sidste år var der nemlig omkring 1700 ansøgere, der fik dispensation fra at leve op til kravene for at få statsborgerskab, og det skal der efter Krags mening laves om på.

- Den diskussion bliver nødt til at gå skridtet længere, end Inger Støjberg lægger op til. Der er nogle relativt store grupper, som simpelthen ikke lærer dansk. Det er nogle af de ting, vi vil tage med, siger Astrid Krag.

En stor del af de udlændinge, der får dispensation til at blive danskere, har diagnosen posttraumatisk stress, og ifølge Astrid Krag betød det under den tidligere regering - som hendes parti var en del af - automatisk dispensation fra at leve op til kravene.

- Det er helt afgørende, at vi går væk fra, at der er nogle diagnoser, der i sig selv giver dispensation. Der er alt for mange i dag, som burde kunne lære dansk, selvom de har et handicap eller en psykisk sygdom, siger Astrid Krag.

Hun erkender, at den holdning er et brud i forhold til den linje, som den socialdemokratisk ledede regering lagde. Men den linje var et udtryk for et kompromis med regeringspartneren De Radikale og støttepartierne SF og Enhedslisten.

- Den linje, vi lægger for dagen, er en anden end den, der var et kompromis mellem fire partier. Det er fuldstændig velkendt, at der var forskellige holdninger i de fire partier, siger Krag.

- Vi skal møde alle folk med en forventning om, at de sætter sig for at lære dansk.

- Det er en stor ting at blive dansk statsborger, og derfor er der også nogle betingelser knyttet til. Udsigten til dansk statsborgerskab er en tilskyndelse til at blive god til dansk og sætte sig ind i danske samfundsforhold, siger Astrid Krag

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip