S er stadig størst i kommunerne

Skrevet af admin

20/11/2013

Dagens topnyheder

Socialdemokraterne er fortsat Danmarks største kommunale parti med 29,5 procent af stemmerne, viser den endelige optælling ved tirsdagens valg.

Venstre bliver det næststørste parti med 26,6 procent af stemmerne.

Dermed gør Socialdemokraterne valgdagens løbende prognoser til skamme og nøjes med en tilbagegang på 1,1 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2009.

- Det er selvfølgelig en lille tilbagegang for os og en fremgang for Venstre, men ikke i nærheden af det, som vi var spået, sagde Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, ved S-valgfesten på spillestedet Vega omkring midnat.

- Selvfølgelig er vi kede af de borgmesterposter, vi ser ud til at have tabt. Samtidig kan vi se, vi har vundet andre, og vi har genvundet de fire store byer (København, Aarhus, Aalborg og Odense red.). Det kan vi ikke være skuffede over. Det er et godt resultat for os, siger Magnus Heunicke.

Venstre vinder 1,8 procentpoint i forhold til det seneste kommunalvalg på trods af den seneste tids stormvejr om V-formand Lars Løkke Rasmussens rejsevaner som GGGI-formand.

Og Løkke erkender da også sin del af ansvaret for, at fremgangen ikke blev større.

- Jeg ved jo godt, at min egen personlige politiske kampform da har været bedre, end den har været netop i denne periode, sagde han ved Venstres valgfest i Huset i Magstræde i København.

Enhedslisten har den største fremgang blandt alle partierne og går 4,6 procentpoint frem til en stemmeandel på 6,9 procent. I København ser partiet ud til at blive næststørst efter Socialdemokratiet, og det betyder, at partiet sætter sig på den eftertragtede teknik- og miljøborgmesterpost.

Også i Aarhus, Aalborg og Odense er der massiv fremgang til partiet.

Valgets store taber blev SF, som kun i to af landets 98 kommuner gik frem. Mette Touborg beholder sin borgmesterpost i Lejre, mens Kristine Bille taber sin i Syddjurs. Partiet fik i alt 5,6 procent af stemmerne, hvilket er en markant tilbagegang fra de 14,5 procent, partiet fik for fire år siden.

- Det havde været sjovt at stå her i aften med armene i vejret og et fantastisk resultat. Sådan er det ikke gået. Det er ikke jeres skyld. Det er klart, at jeg har et stort ansvar. Jeg er formand for SF, sagde Annette Vilhelmsen på valgnatten.

De Konservative blev til gengæld valgets store overraskelse. Med 8,6 procent af stemmerne og dermed kun et tab på 2,4 procentpoint gjorde Lars Barfoed forudsigelserne om en konservativ nedsmeltning til skamme. Partiet beholder vigtige bastioner som Frederiksberg og Gentofte og vinder posten i Helsingør.

Dansk Folkeparti går frem med to procentpoint til 10,1 procent af stemmerne og er det tredjestørste parti i kommunerne. Alligevel glippede borgmesterposten i Guldborgsund, mens der stadig er chancer for, at den første DF'er kan sætte sig for bordenden i Køge.

De Radikale vinder 1,1 procentpoint og har nu 4,8 procent af stemmerne, mens Liberal Alliance går fra 0,3 procent ved sidste valg til nu 2,9 procent af stemmerne.

I alt har fem procent af vælgerne stemt på en lokalliste - det er en fremgang på 0,4 procentpoint.

/ritzau/