S: Lars Løkke skal redegøre for sin rolle i kvælstofsagen

Nu er det på tide at få en forklaring fra landets statsminister, mener Socialdemokraterne, der vil have Lars Løkke Rasmussen (V) til at redegøre for sin rolle i sagen, som kostede tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) jobbet.

Nye oplysninger viser ifølge Berlingske, at Statsministeriet løbende har været orienteret om landbrugspakkens indhold, og om at der var risiko for at komme i konflikt med EU's miljøregler.

- Det er alvorligt, at det nu tyder på, at Lars Løkke Rasmussen har haft fingrene dybt nede i gyllegate og har spillet en meget aktiv rolle.

- Statsministeren kan have været vidende om, at en række embedsmænd i månedsvis advarede regeringen om, at dens politik kunne bringe os på kollisionskurs med EU-reglerne, siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

Berlingske beskriver i søndagsavisen et notat, som er udarbejdet af jurister i Miljø- og Fødevareministeriet og sendt til Statsministeriet.

I notatet blev det konkluderet, at udspillet risikerede at bringe Danmark i konflikt med EU-direktiver for, hvor meget kvælstof der må udledes i vandmiljøet.

Ifølge Socialdemokraterne tyder det på, at Lars Løkke Rasmussen kan have haft indsigt i de beregninger, som endte med at koste Eva Kjer Hansen jobbet, og som ifølge forskere og et flertal i Folketinget var misvisende.

- Det rejser en række spørgsmål om, hvorvidt statsminister Lars Løkke Rasmussen har været bekendt med, om Eva Kjer Hansen har givet misvisende oplysninger til Folketinget på et langt tidligere tidspunkt, end vi indtil nu har fået at vide.

I Venstre finder man det dog langt fra odiøst, at statsministeren viste stor interesse for landbrugspakken og for det arbejde, hans minister udførte.

- Det her handler om, at man fra regerings side har insisteret på at gennemføre den politik, som man gik til valg på, og som man har flertal for, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Spørgsmål: Har statsministeren og ministeren været lige vidende om landbrugspakken?

- Det ved jeg af indlysende årsager ikke. Men det har statsministeren næppe været.

- Men at statsministeren følger med i, hvad hans ressortminister laver, det kaldes lederskab, og det er noget, vi har indført under denne regering, siger Jakob Ellemann-Jensen og afviser, at statsministeren vil redegøre for forløbet.

/ritzau/

Dagens Gossip