S: Regeringen må indkalde til flygtninge-drøftelser

Skrevet af admin

07/09/2015

Dagens topnyheder

Weekendens udvikling i flygtningekrisen kræver handling, mener Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, som opfordrer regeringen til at indkalde samtlige af Folketingets partier til drøftelser.

Tyskland åbnede landets grænser i weekenden, og søndag ankom flere hundrede flygtninge til Danmark med færge og tog.

- Regeringen bør indkalde Folketingets partier til drøftelser om, hvordan vi håndterer denne situation, som er meget alvorlig.

- Situationen ser ud til at være ude af kontrol, og jeg stoler ikke på, at der er styr på tingene, og at der er en plan for, hvordan vi i Danmark skal håndtere problemet.

- Blokpolitik og billige indenrigspolitiske point, der kan scores, må træde i baggrunden. Vi må have samling i Danmark, og det er regeringens ansvar, siger Dan Jørgensen til Ritzau.

Spørgsmål: Hvad skal der gøres, hvis det står til jer?

- Det er det, vi skal snakke med regeringen om. Nu kritiserer jeg regeringen for at tale i sådan lidt luftige termer om, hvad den vil gøre i fremtiden, og jeg vil ikke lave den samme fejl.

- Vi skal sætte os sammen og løse problemet, og vi må regne med, at regeringen har et overblik over, hvad problemet er, siger Dan Jørgensen.

Også Alternativet opfordrer til, at et samlet Folketing tager sig af situationen.

- Samtlige partier er - ud fra deres overbevisninger - bekymrede over krisen, og det åbner for, at Folketinget kan stå samlet om et nationalt kompromis, så vi får hjulpet de mange nødlidende mennesker.

- Regeringen bør invitere alle partier til en hel åben diskussion af, hvad vi gør, siger politisk leder, Uffe Elbæk.

Alternativet foreslår en fem-trins-plan, der består af følgende tiltag:

Anstændig og kvalificeret modtagelse og behandling af flygtninge, der kommer til Danmark, markant hjælp i nærområderne, modtagerlejre på begge sider af Middelhavet, kvotefordeling mellem samtlige EU-lande og langsigtet Marshall-hjælp i Nordafrika og Mellemøsten.

- Det her er vores bud på en plan, og det kan forhåbentlig igangsætte en seriøs politisk drøftelse af, hvordan vi kommer i gang, siger Elbæk.

SF bakker op om Socialdemokraternes forslag om at indkalde alle partier til drøftelse om flygtningestrømmene.

- Vi mener, at grænsebemandingen skal styrkes, så flygtningene bliver modtaget ordentligt og værdigt. Det kunne for eksempel være med mere nødhjælpspersonale, politi og socialrådgivere ved grænsen.

- Vi mener ikke, at man bare skal åbne og tage imod alle. Dem, der ikke er berettiget til asyl, skal hjem igen, siger SF's integrationsordfører, Jacob Mark.

/ritzau/