S: Større butikker kan dræbe lokalsamfund

I Venstre-regeringens nye vækstudspil er der et ønske om at lade dagligvarebutikker vokse sig dobbelt så store i fremtiden.

Men hos Socialdemokraterne frygter Morten Bødskov, der er formand for Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg, at større butikker kan give de danske lokalsamfund kniven for struben.

- Det, regeringen foreslår, kan betyde døden for dele af vores lokalsamfund. Vi har et dansk særkende, som er lokalsamfund, hvor der er handlende i gågaden eller handelsgaden, lyder det fra Bødskov.

- Regeringen mangler at forsikre lokalsamfundene om, at det her forslag ikke betyder større butiksdød.

Den holdning deler Enhedslistens landdistrikts- og øordfører, Henning Hyllested.

- Det vil virke stik i mod hensigten med vækstudspillet. For det betyder bare mere butiksdød i de yderste områder, det er jeg slet ikke i tvivl om. Og i de yderste områder er det helt vigtigt, at der er en købmand, lyder det fra Hyllested.

- Det betyder, at butikkerne samles i større centre både i de helt store byer og de mellemstore byer. Det gør, at man trækker de handlende fra småbyerne ind til de mellemstore byer, og det vil efter vores mening sikkert betyde butiksdød, siger han.

Men de betragtninger er man fra regeringspartiets side fuldstændig uenig i. Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, tror, at forslaget vil forøge den lokale handel.

- Vi synes, at kommunerne skal have større frihed til at lave en planlægning, som de selv vurderer er mest hensigtsmæssig. I dag giver detailloven ikke alle kommunerne muligheden for at få de her butikker, siger Schack Pedersen og tilføjer:

- Det er kun byer med over 40.000 indbyggere, der har den mulighed. Det her vil betyde, at man kan få nogle butikker i de forskellige kommuner, så vi kan holde handlen lokalt, og folk ikke skal valfarte fra landet til byer med over 40.000 indbyggere.

- Det her kan betyde, at man kan holde handlen lokalt, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip