SF og AL om kritik af dansk Mali-indsat: Vi skal lytte til FN

Skrevet af admin

15/12/2015

Dagens topnyheder

Når FN beder om kampsoldater til det krigshærgede Mali, så skal Folketinget lytte, siger SF og Alternativet, efter at chefen for FN-styrken i Mali har kritiseret Danmark.

I stedet for de efterspurgte 250 kampsoldater har Folketinget sendt 30 jægersoldater og et Herkules-fly til ørkenstaten.

- Når den danske FN-chef i Mali beder Danmark om at lytte mere i stedet for at sende det, der passer os, så synes jeg, vi skal indkalde til et hurtigt møde og finde ud af, hvorfor vi ikke taler samme sprog, siger freds- og forsvarsordfører René Gade (AL).

Alternativet vil spørge ind til sagen i Forsvarsudvalget tirsdag.

Holger K. Nielsen (SF) mener, Danmark bør prioritere indsatsen i Mali højere.

- Det er en vigtig FN-operation. Mali er et lige så eksplosivt sted som Irak og Syrien er, siger forsvarsordføreren.

Generalmajor Michael Lollesgaard kritiserer tirsdag i Information Danmark for ikke at sende de kampsoldater, som han har brug for til at beskytte forsyningskonvojer.

Mali har været ramt af uroligheder siden et militærkup i 2012, som førte til et islamistisk oprør. I november angreb militante et hotel i Malis hovedstad, Bamako, hvor 20 mennesker blev dræbt, heriblandt 14 udlændinge.

Allerede mens Folketinget behandlede forslaget om at sende jægersoldater af sted, påpegede SF, at man i højere grad burde lytte til FN, siger Holger K. Nielsen.

SF valgte dog ligesom Venstre, Socialdemokraterne, Liberal Alliance, De Radikale og Alternativet at stemme for forslaget.

- Vi har et ansvar for at bakke op om de internationale missioner. Det ligger ikke på vores skuldre at definere, hvad der skal af sted, det stoler vi trygt på, at Forsvarsministeriet har de rigtige rammer til at gøre, siger René Gade.

FN har udstationeret over 10.000 soldater i Mali. 56 er blevet dræbt. Ikke siden missionen i Somalia i 1993-1995 har en FN-mission kostet så mange soldater livet.

/ritzau/