Små danske lønstigninger forbedrer industrieksporten

Danske lønmodtagere i industrien får fortsat ikke nær så store lønstigninger, som deres kolleger i andre lande gør. Det viser Dansk Arbejdsgiverforenings seneste internationale lønstatistik for tredje kvartal.

Og selv om det umiddelbart lyder som en ærgerlig historie, så kan de i det mindste glæde sig over, at det forbedrer Danmarks konkurrenceevne.

Faktisk har de udenlandske lønstigninger ligget højere end de danske i 18 kvartaler i træk, og derfor er omkostningerne ved at producere i Danmark faldet gradvist. Det styrker eksporten og dermed også beskæftigelsen.

- Danske industrivirksomheder står kort sagt godt rustet til at fylde ordrebøgerne, når opsvinget for alvor bider sig fast.

- Opgaven her og nu er derfor at få skabt mange flere lærepladser og sikret langt mere efteruddannelse for at sikre arbejdsstyrken de kvalifikationer, virksomhederne efterspørger, siger Allan Lyngsø Madsen, der er cheføkonom i LO.

Danske industriarbejdere har fået 1,7 procent mere i løn hen over det seneste år, mens det tilsvarende vægtede tal fra udlandet er 2,3 procent.

Til gengæld er lønningerne indenfor både byggeri og handel steget mere herhjemme end uden for grænserne.

Byggeriet noterer sig for en stigning på 2,4 procent herhjemme, mens lønstigningerne indenfor handel var 2,3 procent.

/ritzau/

Dagens Gossip