Soldater: Vi kan ikke klare alle politikernes ønsker

Den største fagforening i forsvaret - Centralforeningen for Stampersonel - går nu kraftigt i rette med politikerne på Christiansborg.

Det sker efter, at tillidsmænd for de udsendte mekanikere på de F 16-fly, der er udsendt til Irak for at bekæmpe Islamisk Stat, beder om at få missionen stoppet, fordi hverken mandskab eller materiel kan følge med de mange opgaver.

Det har fået regeringspartiet Venstre til at foreslå, at de danske fly kan repareres af udenlandske mekanikere, mens De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, har kaldt det "pinligt, hvis det danske forsvar ikke kan klare at have syv kampfly udsendt".

Men soldaternes fagforening mener, at politikerne burde rette deres kanoner ind i egen båd:

- Jeg synes, det ville være mere pinligt, hvis politikerne ikke vil tage ansvar for det, de selv beslutter inde i Folketinget, siger foreningens formand, Jesper K. Hansen.

- De har lige med det seneste forsvarsforlig besluttet, at forsvaret skal have 15 procent færre ressourcer. Og når det hedder sig, at kampfly-bidraget kan vare op til et år, jamen så det er mere pinligt, at man ikke holder sig til det, siger han.

Han ser et mønster i hele sagen om de udsendte soldater i Irak, der i første omgang skulle afsted i et år, hvorefter Folketinget til efteråret skal beslutte, om bidraget skal forlænges.

- Det er som om, at man både vil blæse og have mel i munden. Politikerne vil gerne gabe over mere, end forsvaret kan. Vi er der, hvor jeg hører fra mine medlemmer, at vi ikke kan alt det, som politikerne gerne vil have os til, i hvert fald ikke i længere tid ad gangen.

Centralforeningen for Stampersonel tvivler desuden på Venstres forslag om at søge hjælp til fly-vedligeholdelsen hos vores allierede.

- Det er ikke sådan, at vi ikke søger løsninger, men vi tvivler på, at det kan være en mulighed. Det er kompliceret at få lov til at skrue på danske fly, siger han.

- Det er ikke umiddelbart tilladt for en udenlandsk flymekaniker at arbejde på danske fly. Han eller hun skal først gennemgå dele af den danske flymekaniker-uddannelse, og efterfølgende skal der så tages typekurser, forklarer han.

/ritzau/

Dagens Gossip