Spis ude: Malling Kro – En vinoplevelse af de store

Hvis vi nu skal skære det ind til benet, er Malling kendt for fire ting. Vandtårnet, som Jacob Haugaard boede i, biografen i Malling, den internationale anerkendte vinekspert, Marie Von Ahm, kommer faktisk fra Malling, og ikke mindst, Malling Kro. Længere er den vel ikke.

I en anden verden

Malling Kro er en af de godt gemte oaser her i Østjylland. Vejen går ikke lige forbi, men hvis du er i Malling, vil du ikke kunne undgå at se kroen. Stedet har siden 1995 været ejet af parret Tina Schou og Rico Jørgensen. Tina Schou er udlært tjener, men tog bagefter en kokkeuddannelse, og har en fortid på blandt andet Søllerød Kro. Rico Jørgensen er, som han selv siger det, krofatter, men den rigtige betegnelse er restaurationschef og sommelier. Hans fortid er blandt andet på den etstjernet Michelinrestaurant, Nouvelle, sammen med ejeren af Mefisto, Lars Kyllesbech.

Ydmyg og underspillet

Oplevelsen på Malling Kro er noget ud over det sædvanlige. Sjældent har vi fået en så fuldendt forestilling, som den vi fik denne aften. Vi er et sted i toppen, når vi taler om mad. Når talen så kommer ind på vin, er det en ubetinget førsteplads. Ingen af de restauranter, vi kender i Jylland, kan hamle op med Malling Kros vinkort og vinkælder. Der er fast over 1000 vine på kortet. Os bekendt er det vist kun Søllerød Kro, der kan slå det.

Appetizeren var dansk sort hummer, som var ristet op i hummersmør, kammusling, stenbiderrogn med avokado i bunden, marineret med lidt citron, frisk karse og en brunet smør over. Smukt anrettet, og med fantastisk smag. Det syrlige fra citronen, var i den grad et perfekt match til den søde hummer og kammusling.

Skindstegt Kulmule med Sauce nage

Vi fik her en nærmest nynordisk ret uden overflødig pynt. Alle ingredienser kan findes meget tæt på. Anretningen tog sig nærmest ud som en skulptur. Kulmulen er en fisk med fiskesmag, hvilket tæller opad i vores karakterbog. En enkel ret med utrolig meget smag i. Sådan!

Vagtel og stegt foie gras

Vagtelbryst tilberedt sous vide, stegt foiegras, brombær, gelé på brombær og hasselnød. Klassisk servering med stil. Med denne særdeles velkomponerede ret, hæver køkkenet på Malling Kro sig op blandt de absolutte bedste i Aarhus. Spillet mellem fedme, syre og sødme sad lige i skabet. Det, at man kan lave en så perfekt og klassisk smag, fortæller bare noget om bredden i køkkenet. Det er i hvert fald ikke et nichekøkken.

Klassisk vin

Vi tog til Bourgogne, Domaine Jean Grivot, 2008. Her har vi at gøre med en vin, man sjælden ser på vinkortet. Forventningerne var store, da tjeneren åbnede flasken. Den blev dekanteret. Hvilket gjorde den åbnede sig hurtigt. Smuk klassisk vin på cru niveau. En snert af krydderier, jordbær og med bløde tanniner. En stor vin. Vi behøver vel ikke, at fortælle den passede til vores vagtel og foie gras? For det gjorde den – smukt.

Smuk servering - stor velsmag

Langtidsstegt amerikansk oksecuvette med hjemmerørt bearnaise, gulerod og chips. Det lyder enkelt. Vores anden hovedret. Den var smuk, som den lå der på den store dekorative tallerken. Det møre kød havde den perfekte kødsmag. Den smag de fleste af os efterspørger. I virkeligheden en yderst simpel hovedret, men komponenterne passede perfekt og gav en harmoni. Vi savnede intet.

Ost med mere

Ostene denne aften bestod af tre forskellig. Størrelsen fejlede ikke noget. Man kunne få øje på dem. Hjemmerøget rygeost, agurk og karse på smørristet rugbrød. I midten var det gule Kristian fra Kristiansminde gårdmejeri. Den sidste var en Høost. Som tilbehør var der, puré lavet på havtorn, appelsin og citron, og portvinsyltede nødder. Som en ekstra gimmick kom tjeneren med en honningtavle fra et bistade, og serverede en skefuld frisk honning. Fuldendt.

En dekoration af en dessert

Hindbærkage bestående af en sat fromage, friske hindbær, frysetørret hindbær, blå kornblomst (ikke osten, men planten). På toppen var der fehår af karameltråde. Ved siden af kagen var der hjemmerørt vaniljeis. Smuk dessert. Den var ikke for sød. Friskheden fra hindbærrene var gennemgående i kagen. En velkomponeret og smuk dessert.

Oplevelsen blev fuldendt, da vi smagte vores dessertvin til. En sydafrikansk, Klein Constantia, Vin de Constance, årgang 2007. Nærmest en legendarisk vin. Denne vidunderlige Muscat er produceret af 100% Muscat de Frontignan druer. Vingården er i øvrigt en af verdens smukkest beliggende vingårde. Smagen er sød med en god fedme, men også med en syre, der kunne matche den friske dessert. Den friske frugt er til at smage, men der var også antydninger af chokolade og honning. En stor smagsoplevelse, som man skal kigge langt efter.

En vinoplevelse af de store

Rico Jørgensen var en af vores tjenere denne aften. Mere tiltalende, rolig og behagelig mand, skal man lede længe efter. De kvindelige gæster den aften, undgik da heller ikke at rose ham, ja, det var lige før, ordet mandlig rollemodel kom på banen. Når det så er sagt, så vil jeg da gerne indrømme, at den betjening og gennemgang af mad og vin, vi fik af Kromanden på Malling Kro, slår næsten alt. Helt nede på jorden, en rolig stemmeføring, nærmest forførende ind i vinens vidunderlige verden. Selv folk der ikke interesserer sig for vin, lytter koncentreret med.

En overset perle

Vi fik en fantastisk restaurantoplevelse på Malling Kro – intet mindre. Indretningen står ikke helt mål med den skarpe mad og de ypperlige vine. Men det gør blot stedet mere kult. Den rummer det hele. Det er hyggeligt som i gamle dage. Ikke noget stilrent skandinavisk design. Maden, vinen og det generelle niveau ligger klart i toppen. Portionerne er jyske, der er nok på tallerkenen. Du bliver helt sikkert mæt på Malling Kro.

Du får noget for pengene

Den oplevelse vi havde på Malling Kro denne fredag aften, kunne matche sig med de bedste restauranter i Aarhus, både hvad angår mad og vin. Det eneste er, at prisen herude er noget lavere end i byen. Prisen var 1195 kroner for overraskelsesmenuen vi fik, med den opgraderede vin. Hvis du undlader det, kan du slippe med 895 kroner. Jeg tør ikke tænke på, hvad en sådan oplevelse ville koste i København, men det er med garanti en del mere.

Det burde være overflødig at nævne, at vi giver Malling Kro vores absolut bedste anbefaling.

Malling Kro

Stationspladsen 2

8340 Malling

Telefon +45 86 93 10 25

E-mail: [email protected]

www.mallingkro.dk

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip