Store EU-lande retter hammerslag mod skattesvindlere

Skrevet af admin

15/04/2016

Dagens topnyheder

De fem største EU-lande har ifølge BBC indgået en aftale om at udveksle informationer om hemmelige ejere af virksomheder og fonde.

Det er et led i et fælles fremstød for at komme skatteunddragelse til livs i kølvandet på skandalen om Panama Papers, der kan være den største nogensinde om international skatteunddragelse.

Kilder i det britiske finansministerium siger til BBC, at Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien har reageret på udbredt bekymring i offentligheden ved at indgå aftalen om udvekslinger af oplysninger.

Det vil gøre det sværere for firmaer og velhavende privatpersoner at operere uden om skattesystemerne.

-Informationer om de ejere, der i sidste instans tjener økonomisk på et firma eller en fond, vil nu blive automatisk udvekslet, siger kilderne.

De fem store EU-lande presser nu på for at få de øvrige G20 lande - verdens største økonomier - til at følge trop. Det vil betyde udvekslinger af data mellem lande som USA, Saudi-Arabien og Kina, hvilket nogle iagttagere anser for at være usandsynligt.

Den britiske finansminister, George Osborne, beskriver aftalen mellem de store EU-lande som "et hammerslag" mod skatteunddragere.

Den britiske regering har allerede meddelt, at den vil skabe øget offentlighed om registre over ejere af virksomheder og deres skatteforhold.

Jeremy Corbyn, som leder arbejderpartiet Labour, har lagt op til, at visse skattely under britisk jurisdiktion som Virgin Islands bør underlægges et direkte styre, hvis de ikke gennemfører de krævede reformer af deres skattelovgivning.

Avisen Sunday Times har fundet frem til 37.000 navne, som sættes i forbindelse med advokatfirmaet Mossack Fonseca, som beskyldes for at bistå kunder med at oprette suspekte skuffeselskaber i Panama.

/ritzau/