IS stormer shia-mausoleum i Irak og dræber mindst 30

Skrevet af admin

08/07/2016

Dagens topnyheder

Mindst 30 personer er dræbt og et halvt hundrede andre er såret i et angreb på en shiamuslimsk helligdom i Irak.

Det oplyser sikkerhedskilder. Reuters skriver, at mindst 35 er dræbt, mens AFP sætter dødstallet til mindst 30.

Islamisk Stat, hvis medlemmer er sunnimuslimer, hævder at stå bag massakren ifølge Reuters.

Målet for angrebet var et mausoleum nær byen Balad 90 kilometer nord for Bagdad. Her var mange troende samlet for at fejre afslutningen på den hellige fastemåned, ramadanen.

Sikkerhedsfolk beretter, at omkring klokken 23 lokal tid udløste en selvmordsbomber en bombe ved indgangen til mausoleets område.

Det banede vej for, at bevæbnede mænd i det efterfølgende kaos kunne storme området. Herefter begyndte de at skyde mod familier og sikkerhedsfolk.

Mindst en af angriberne detonerede et bombebælte i menneskemængden. En anden blev skudt og dræbt af en vagtmand, inden han nåede at udløse sin sprængladning.

Under angrebet blev området også beskudt med mortérgranater.

Islamisk Stat har ifølge Reuters taget skylden for den blodige hændelse.

Angrebet kommer mindre end en uge efter, at den ekstremistiske bevægelse påtog sig skylden for en endnu mere dødbringende aktion i Bagdad.

Her eksploderede en lastbil proppet med sprængstoffer i et hovedsageligt shiamuslimsk indkøbskvarter. Dødstallet fra angrebet i hovedstaden er oppe på 292. Det oplyste Iraks regering torsdag.

Hvad der normalt er en tid med afslapning og ferie for irakiske muslimer, er på grund af begivenhederne forvandlet til triste og sorgfyldte dage, konstaterer AFP.

Myndighederne bliver af mange beskyldt for ikke at gøre nok for at forhindre den slags angreb.

Der har ifølge AFP også været hård kritik af myndighederne, fordi det endnu ikke er lykkedes dem at identificere samtlige ofre fra weekendens angreb i Bagdad.

/ritzau/