Supertyfon går i land ned 300 km/t.: Millioner flygter i Filippinerne

En af historiens kraftigste tyfoner har natten til fredag dansk tid ramt Filippinerne, og millioner af indbyggere har været nødt til at flygte eller søge tilflugt i beskyttelsesrum.

Super-tyfonen Haiyan er gået i land på den centrale ø Samar, der ligger omkring 600 kilometer sydøst for hovedstaden Manila.

Tv-billeder viser meterhøje bølger, der rammer kysten samt bygninger og el-master, der er revet ned. Der er endnu ingen meldinger om tilskadekomne.

Der er målt vindstød på op til 315 kilometer i timen, siger Jeff Masters, chefmeteorolog i amerikanske Weather Underground.

Dermed er tyfonen en af de fire kraftigste, der nogensinde er målt i verden, og den kraftigste, der nogensinde har ramt land, lyder det. I 1969 blev der målt vindstød på 305 kilometer i timen, da orkanen Camille ramte Mississippi i USA.

Jeff Masters forventer, at tyfonen vil gøre "katastrofal" skade på nogle af byer, som uvejret ser ud til at bevæge sig hen over. Især Guiuan, der huser omkring 40.000 mennesker, ventes at blive hårdt ramt af kategori-fem-tyfonen.

Flere fly er indstillet, færgeafgange er aflyst og skoler holder lukket på grund af uvejret.

I gennemsnit bliver Filippinerne ramt af 20 tyfoner om året. I 2011 blev omkring 1200 mennesker dræbt og tusindvis gjort hjemløse, da tyfonen Washi gik i land, skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip