Svækket Argentina skaffer megabeløb og øjner lysere tider

Skrevet af admin

20/04/2016

Dagens topnyheder

For første gang siden statsbankerotten i 2002 udstedte Argentina tirsdag statsobligationer til salg på det internationale marked.

Interessen for at sikre sig obligationerne var enorm. Det store sydamerikanske land med den vaklende økonomi solgte gældsbeviser for hele 16,5 milliarder dollar, hvilket svarer til 108 milliarder kroner.

De fleste af pengene, som nu havner i den argentinske statskasse, kommer til at gå til at rydde op i det finansielle kaos, der opstod i kølvandet på bankerotten for 14 år siden.

Argentinas nye præsident, Mauricio Macri, håber, at landet ved at få lukket dette smertefulde kapitel i landets historie kan nedbringe de store låneomkostninger, som landet har haft siden, fordi de internationale lånemarkeder ikke har haft meget tillid til Argentina.

Desuden håber han, at udenlandske investorer igen vil kaste penge efter Latinamerikas tredjestørste økonomi.

Og noget tyder på, at hans håb kan blive til virkelighed: Ved tirsdagens salg af statsobligationer var der ifølge finansminister Alfonso Prat-Gay interesse for at købe obligationer for 68,6 milliarder dollar svarende til svimlende 450 milliarder kroner.

- Vi kunne have udstedt dobbelt så mange obligationer, siger Alfonso Prat-Gay.

Når Argentina på fredag modtager de mange milliarder, vil landet øjeblikkeligt betale 9,3 milliarder dollar af dem tilbage til nogle af de kreditorer, det for nylig indgik forlig med.

Mauricio Macri vandt sidste år præsidentvalget i Argentina på løfter om at åbne landets stagnerende økonomi mod verden. Han argumenterede blandt andet for at indgå forlig med nogle af landets store kreditorer. Noget som hans forgænger, Cristina Kirchner, afviste gennem flere år.

/ritzau/Reuters