Svært at sikre baneoverskæringer hurtigere

Det er ikke muligt at fremskynde processen med at sikre eller fjerne ubevogtede jernbaneoverskæringer.

Sådan lyder udmeldingen fra Banedanmark, der har ansvaret for at sikre jernbanenettet i Danmark.

Lørdag morgen mistede en yngre mand livet, da hans bil blev påkørt af et tog ved en ubevogtet jernbaneoverskæring ved Bedsted i Thy.

Arbejdet med at sikre eller fjerne ubevogtede jernbaneoverskæringer er allerede i gang, og man venter at være færdig i 2018, men Banedanmark mener ikke, at arbejdet kan fremskyndes.

- Efterhånden som vi kender arbejdsgangene, bliver vi hurtigere, men vi kan ikke gøre det hurtigere end nu, siger Mads Thostrup, sektionschef for teknisk drift i Banedanmark, til Ritzau.

Transportminister Magnus Heunicke kalder lørdagens ulykke i Bedsted dybt tragisk og mener, at et højt sikkerhedsniveau på jernbanen skal prioriteres højt.

Han henviser til, at der i 2009 blev afsat 36 millioner om året til at forbedre sikkerheden på de ubevogtede overskæringer.

I det oprindelige trafikforlig var pengene øremærket frem til 2020, men forligsparterne besluttede at fremrykke 72 millioner kroner fra 2019-2020 frem til perioden 2014-2018 for en bedring sikring af overskæringerne.

- Arbejdet med at forbedre sikkerheden i de usikrede overkørsler gennemføres så hurtigt som overhovedet muligt, og derfor er det allerede blevet fremrykket med to år, skriver Magnus Heunicke i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Banedanmark vælger grundet stigende krav til togdriften de fleste gange helt at nedlægge ubevogtede jernbaneoverskæringer frem for at sikre dem.

Banedanmark har sikret eller fjernet den første tredjedel af de usikre jernbaneoverskæringer og mangler cirka 250.

/ritzau/

Dagens Gossip