Syriens parter forhandlinger ansigt til ansigt

Diplomater ser tegn på meget små fremskridt ved forhandlingerne i Genève, hvor parterne mødes for anden gang lørdag eftermiddag.

- Parterne sidder for første gang over for hinanden i det samme rum, hed det i en FN-erklæring, som blev udsendt ved mødets begyndelse.

Det første møde blev afbrudt efter 30 minutter.

Forhandlingerne har til formål at få stoppet blodudgydelserne i Syrien, hvor 130.000 er blevet dræbt, og hvor over en tredjedel af landets 22 millioner indbyggere er blevet tvunget væk fra deres hjem.

- Den første session er afsluttet, sagde FN's mødeleder ved fredskonferencen for Syrien, Lakhdar Brahimi, efter et 30 minutter langt møde.

- Parterne forlod lokalet gennem forskellige døre, men de skal mødes igen klokken 16 i dag, sagde FN-talsmænd.

Ved det første møde var det kun Brahimi, der talte. Ingen af de delegerede sagde noget, siger Anas al-Abdahs fra oprørernes delegation.

Når mødet genoptages sent lørdag vil der blive diskuteret humanitære anliggender.

- Brahimi har sagt, at de to første dages forhandlinger fokuserer på spørgsmål om ophævelse af belejringer af civile - blandt andet i den centrale by Homs.

Desuden vil der blive diskuteret lokale våbenhviler og passager for nødhjælp, siger Anas al-Abdah og tilføjer:

- Men kernen i forhandlingerne drejer sig om at løse konflikten. Brahimi sagde til os, at dette er en politisk konference, som er baseret på Genève I, hvor der lægges op til indsættelsen af en overgangsregering.

Fredskonferencen var tæt på et sammenbrud fredag, hvor direkte forhandlinger skulle være indledt. Brahimi fik i sidste øjeblik overtalt parterne til at møde og forhandle om mindre emner.

Brahimi siger, at ingen af parterne vil forlade forhandlingerne lørdag eller søndag.

Diplomater siger, at de kan se tegn på en smule fremgang.

- Det er små skridt, men små skridt er bedre end ingen skridt. Det er klart, at vi vil se hysteriske episoder hver dag, siger en FN-diplomat.

Den syriske regering gentog inden mødet, at den er afvisende over for forslaget om at danne et overgangsstyre som led i en politiske løsning på landets næsten tre år lange konflikt.

- Et overgangsstyre indfører man, når man har en stat i opløsning. Syrien er en stat med institutioner. Det er ikke en stat i opløsning og har ikke brug for et overgangsstyre, siger den syriske informationsminister Omran Zoabi.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip