Syriza-top tror på reformaftale i det græske parlament

Den græske indenrigsminister, Nikos Voutsis, er optimistisk forud for en debat fredag i det græske parlament, hvor de folkevalgte skal diskutere de forslag til reformer, som Grækenland afleverede til eurolandene torsdag aften.

- Vi er optimistiske for at vi får en rigtig god aftale. Vi vil diskutere den, og jeg er optimistisk, at alt vil gå godt, siger han forud for et møde med parlamentsmedlemmer fra regeringspartiet Syriza fredag morgen.

Reformerne er nødvendige for, at Grækenland kan fortsætte forhandlinger om et græsk låneprogram med de internationale kreditorer i EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF).

Embedsmænd siger til avisen The Guardian, at afstemningen om reformpakken vil finde sted fredag aften, da premierminister Alexis Tsipras, vicepremierminister Yannis Dragasakis og finansminister Euclid Tsakalotos først skal drøfte den med relevante græske myndigheder.

I et dokument til eurogruppen har Grækenland lovet reformer til gengæld for en treårig, finansiel hjælpepakke på i alt 53,5 milliarder euro. Pengene skal bruges på at betale af på grækernes gæld, så landet kan leve op til sine forpligtelser.

Grækerne agter blandt andet at spare udgifter svarende til en procent af bruttonationalproduktet i 2016 ved at ændre pensionsreglerne og gøre det sværere at trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet.

Samtidig foreslår regeringen at øge selskabsskatten og momsen for hotel- og restaurationsbranchen samt på sigt at fratage de græske øer en fordelagtig momsordning. Der skal også sættes fut i privatiseringen af havne og lufthavne.

Planerne skal godkendes af Grækenlands parlament fredag, hvorefter det bliver til lov.

Flere iagttagere noterer, at de nye forslag fra grækerne minder meget om de krav, som kreditorerne tidligere har stillet. Det var netop de krav, det græske folk afviste ved en folkeafstemning 5. juli.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip