IS tager ansvar for bombeangreb i Bruxelles

Skrevet af admin

22/03/2016

Dagens topnyheder

Islamisk Stat tager i en erklæring til et islamistisk medie ansvar for to bombeangreb i den belgiske hovedstad, Bruxelles, skriver Reuters.

Det sker til det islamistiske medieagentur Amaq, som IS tidligere har brugt til at påtage sig skylden for blodige angreb.

- Islamisk Stats kæmpere gennemførte en serie bombesprængninger med eksplosive bælter og anordninger tirsdag rettet mod lufthavnen og en central metrostation i centrum af den belgiske hovedstad, lyder det kortfattet i erklæringen.

Ifølge det belgiske kriseberedskab er 30 mennesker blevet dræbt ved angrebene. 10 døde i lufthavnen, og 20 da en bombe detonerede i byens metro.

Nyhedsbureauet Belga oplyser, at 230 mennesker er såret. 130 på metrostationen Maelbeek og omkring 100 i lufthavnen.

Angrebene kom kun fire dage efter, at politiet fangede den sidste af de islamister, der angreb flere mål i Paris i november og dræbte 130 mennesker. Salah Abdeslam blev anholdt i bydelen Molenbeek sammen med andre islamister.

Vidner i lufthavnen siger, at de hørte råb på arabisk, kort før to bomber eksploderede. Sidst på eftermiddagen frigav myndighederne overvågningsbilleder fra lufthavnen, der viser tre unge mænd, der hver skubber en bagagevogn foran sig. To med sort hår og den tredje med hat på hovedet.

Politiet tror, at to af dem sprængte sig selv i luften med selvmordsbælter, mens den tredje lige nu jages.

- Jeg kunne mærke bygningen bevæge sig. Der var også støv og røg. Jeg gik i retning af, hvor eksplosionen kom fra, og der var folk, som kom ud, der så helt omtumlet og chokeret ud, fortæller et øjenvidne britiske Sky News.

Der blev også i lufthavnsområdet, hvor der var knuste ruder overalt, fundet et efterladt bombebælte, oplyser tv-stationen VRT.

- Jeg hjalp med at bære fem døde ud, deres ben var knust, fortæller den 40-årige Alphonse Youla, der arbejder i lufthavnen.

Kun en halv time senere detonerede en bombe i et metrotog på stationen Maelbeek ikke langt fra EU-Kommissionens bygning.

Tv-billeder viste en togvogn ved perronen, som havde fået alle døre og vinduer trykket ud, og i løbet af dagen er dødstallet blevet opjusteret til nu 20.

Al togtrafik i Bruxelles blev standset, og først klokken 16 kunne to større banegårde genåbne. Men hovedbanegården er stadig lukket, ligesom lufthavnen onsdag også vil være lukket for al flytrafik, som det var tilfældet hele tirsdagen.

Regeringen har dekreteret tre dages landesorg.

- Ved angrebene i Bruxelles er hele Europa blevet ramt, lød det i en tale fra den franske præsident François Hollande.

/ritzau/Reuters