Telefonlinje nedbringer gravides sygefravær

Skrevet af admin

29/06/2015

Dagens topnyheder

Morgenkvalmen gør det svært at komme ud af sengen, trætheden er overvældende, og efter en lang dag ved skrivebordet hæver ankler og hænder.

Mens maven og glæden over at skulle være mor vokser, så plages mange gravide af fysiske gener. For et stigende antal i en sådan grad, at de sygemelder sig - også selv om generne er helt normale reaktioner, som ikke kræver en dag hjemme fra arbejdet.

I et forsøg på at nedbringe sygemeldingerne køber private og offentlige virksomheder sig til, at deres gravide ansatte kan få råd fra jordemødre over telefonen.

Foreløbig har TDC, ATP og Aller Media tegnet abonnement hos "Virksomhedsjordemoderen", og 15 andre forhandler i øjeblikket om en aftale.

- Hvis man er syg, skal man blive hjemme. Men hvis bekymringen er uberettiget, vil vi gerne hjælpe vores ansatte med professionel og fortrolig rådgivning, siger Jesper Isaksen, HR-direktør hos TDC.

- Det er i vores interesse, at medarbejderen kommer på arbejde, og samtidig kan det være, at bekymringerne kommer på afstand, når man bliver optaget af noget andet.

Også kommende fædre benytter linjen:

- Enten på vegne af deres gravide kone, eller fordi de selv har haft et spørgsmål. Typisk efter de har været til den første skanning, siger Jesper Isaksen.

Endnu er det for tidligt for TDC at opgøre effekten af ordningen, men hos Aller Media, som har abonneret i godt et år, er antallet af sygemeldinger faldet.

Blandt andet fordi gravide med morgenkvalme tilbydes at møde senere eller begynde arbejdet hjemme i sengen.

- Vi har også haft en ansat med begyndende bækkenløsning, som fik en anden stol og mulighed for at hvile sig midt på dagen, siger HR-koordinator Louise Liengaard.

Gravide har i gennemsnit 48 sygedage, hvilket er en stigning på fem procent inden for fem år.

Ifølge Charlotte Grumme, der sammen med kollega Pia Weng, står bag linjen, kan stigningen skyldes, at mange gravide først får en jordemoderkonsultation, når de er i 16.-18. uge.

- Før i tiden kom de i begyndelsen af graviditeten, hvor vi talte med dem om alle de forandringer, der sker i kroppen.

- I dag kan de i stedet gå på nettet, men frem for at berolige så risikerer de mange informationer at gøre dem endnu mere urolige. For tænk nu hvis smerterne i lænden skyldes en diskusprolaps, siger Charlotte Grumme.

/ritzau/