Titos enke er begravet i Serbien

Jovanka Broz blev engang betegnet som den mest elegante førstedame i den gamle østblok.

Hun var beundret i det tidligere Jugoslavien og et symbol på elegance.

Denne epoke sluttede for mange år siden, og i de seneste 30 år levede hun som en udstødt i det tidligere Jugoslavien.

Hun døde i søndags som 88-årig, og lørdag blev hun begravet i mausoleet Blomsternes Hus i den serbiske hovedstad, Beograd.

Her er hendes afdøde mand, den 31 år ældre Josip Broz Tito, der døde i 1980, også begravet.

En militær garde affyrede skud for Jovanka Broz, som staten på den måde viste ære.

Tito var oprørsleder i Jugoslavien under Anden Verdenskrig. Jugoslavien kom efter krigen med i Østblokken, men Tito gjorde forholdet til Sovjetunionen noget løsere end mange af de andre lande i Østeuropa.

Han var præsident i Jugoslavien fra 1953 til sin død i 1980.

Jovanka Broz' mands politiske allierede placerede hende i en slags husarrest nogle år inden hans død, fordi de mente, at hun pønsede på at lave et kup mod sin mand.

Hendes sidste offentlige optræden var ved sin mands begravelse, hvor omkring 200 ledere fra hele verden deltog. Blandt dem personer, der også er døde nu, herunder britiske Margaret Thatcher, Iraks diktator Saddam Hussein og også sovjetlederen Leonid Brezjnev.

Efter præsident Titos død blev Jovanka Broz tvunget til at forlade det kongelige palads i Serbien og levede derefter i mange år isoleret og fattigt.

Parret fik ikke børn.

Hun mødte Tito som 17-årig, da hun sluttede sig til partisankrigen mod tyskerne, og efter krigen blev hun ansat som Titos sekretær.

De fleste af de 4000 deltagere i lørdagens begravelse så ud til at have mange år på bagen. Og mange af dem bar dekorationer, som de fik for deres tjeneste i partisanhæren.

ritzau/AFP

Dagens Gossip