Tony Blair erkender skyld i IS-fremmarch i Mellemøsten

Den ekstremistiske gruppe Islamisk Stats fremmarch i Mellemøsten er blandt andet sket som følge af den krig, som Storbritannien, USA - og også Danmark - udkæmpede i Irak efter årtusindskiftet.

Eksperter har fremført påstanden mange gange, og nu får den tilslutning af Tony Blair, den tidligere britiske premierminister, som stod i spidsen for briternes beslutning om at gå i krig.

- Det er klart, at du kan ikke friholde os, som fjernede Saddam Hussein i 2003, ansvar for situationen i 2015, siger Blair blandt andet i et interview med CNN.

Premierministeren siger også, at "der er elementer af sandhed" i påstanden om, at konflikten har bidraget til, at terrorgrupper har vundet terræn i Mellemøsten.

Beslutningen om at gå i krig i Irak deler fortsat vandene i det britiske parlament, efter at det kom frem, at regeringen overdrev den trussel, som Saddam-styret reelt udgjorde.

Påstanden lød dengang, at der var masseødelæggelsesvåben, men de er aldrig fundet. Og de politiske ledere, som dengang førte an i argumentationen for at gå i krig, har siden trukket i land.

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) erkendte året efter Folketingets beslutning om at sende soldater til Irak, at han var i tvivl, om der var masseødelæggelsesvåben.

Blair fastholder, at beslutningen om at fjerne Saddam var rigtig. Han erkender, at der blev begået fejl efter krigen i forhold til at skabe stabilitet i landet.

Den forhenværende premierminister undskylder for fejl i forbindelse med krigsbeslutningen, hvilket han også har gjort ved tidligere lejligheder.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip