Tyrkiet skal være det næste eksporteventyr

Regeringens mål er at øge dansk eksport med 50 procent til Tyrkiet i 2016 i forhold til niveauet i 2011.

Med vækstrater på mere end fem procent i perioden 2002-2011 og en voksende middelklasse har Tyrkiet udviklet sig til et af de mest lovende eksportmarkeder for dansk erhvervsliv blandt de udvalgte vækstmarkeder. Alligevel halter Danmark efter, når vi sammenligner os med vores nærmeste konkurrenter.

»Det retter vi op på nu. Nu lægger vi en strategi fra regeringens side, både for hvordan vi kan samarbejde regering til regering på blandt andet lovgivning, og at vi får koblet de virksomheder, der kan noget på for eksempel sygehusområdet, hvor Tyrkiet skal til at udvide. Så tror jeg, at vi kan komme op i gear og indhente tyskerne og svenskerne,« siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF).

For at nå i mål vil regeringen både styrke og udbygge relationerne med beslutningstagerne i Tyrkiet og synliggøre danske erhvervskompetencer.

Der vil blive gennemført eksportfremstød, som skal åbne døre for danske virksomheder, fremme danske løsninger og indgå partnerskabsaftaler indenfor relevante sektorer.

Tyrkerne ønsker at mindske afhængigheden af importeret olie og gas. De har derfor stor fokus på løsninger inden for vedvarende energi og energieffektivisering.

Inden 2023 vil tyrkerne øge andelen af vedvarende energi i det samlede energimiks fra ti procent til 30 procent.

Vindenergi alene skal mere end tidobles fra de nuværende knap 2.000 MW til 20.000 MW.

For at nå disse energimål forventer den tyrkiske regering investeringer på energiområdet på cirka 750 milliarder kroner indtil 2023.

På sundhedsområdet har tyrkerne et mål om, at hele befolkningen skal have del i sygesikringen. De offentlige sundhedsudgifter er øget med mere end 200 procent i perioden 2003-11 (i 2011 cirka 250 milliarder kroner), og antallet af ansatte i det offentlige sundhedsvæsen er fordoblet i samme periode.

Cirka 85 procent af det anvendte udstyr i hospitalssektoren importeres.

»Der er ingen tvivl om, at vi kan eksportere på sundhedsområdet. De øger deres kapacitet på hospitalssektoren til alle tyrkere i øjeblikket, og de skal investere for 110 milliarder kroner, det er faktisk det dobbelte af, hvad vi bruger på den danske folkeskole, så det er rigtig mange penge.

Det vil sige, at det er danske leverandører af velfærdsteknologi, medicinsk udstyr og andre produkter og løsninger til hospitaler, som vil have stor fordel af at byde ind på de her udbud,« siger Pia Olsen Dyhr.

Og det vil skabe job herhjemme, lyder det.

»Danske arbejdspladser er utroligt afhængige af eksporten, og hvis vi bare fordobler den, så er det 3.000 arbejdspladser, vi kan skaffe til danskerne, og det har vi brug for. Men jeg tror også, vi kan udvide samarbejdet mellem Tyrkiet og Danmark, fordi vi har jo 60.000 herboende tyrkisk-danskere, som skaber en rigtig god relation mellem vores lande, og vi har 300.000 danskere, som tager på ferie i Tyrkiet hvert år, så der burde være basis for meget mere, som i sidste ende skaber danske arbejdspladser,« siger ministeren.

Dagens Gossip