Tysk regering: SPD vandt vigtige slag i slutspurten

Det ser ud til, at de tyske socialdemokrater SPD har fået indrømmelser nok i de afsluttende regeringsforhandlinger natten til onsdag, så partiets knap 500.000 medlemmer godkender aftalen og dermed regeringen.

I hvert fald har socialdemokraterne opnået en række store resultater i slutfasen af forhandlingerne med CDU og CSU, vurderer iagttager Siegfried Matlok, som er tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger.

- Jeg synes, at det er mere sandsynligt nu, fordi SPD på målstegen har fået mere synlige resultater, end man havde indtryk af i dagene op til, siger Matlok.

- Jeg føler mig ikke helt sikker, men i går, inden jeg kendte resultatet af aftalen, var jeg meget skeptisk over, om SPD-medlemmerne vil stemme for en stor koalition.

SPD's medlemmer skal 6.-12. december stemme om regeringsgrundlaget.

- I de resultater, vi kender indtil videre, er der flere SPD-konturer, og det slår mig, at SPD’s venstrefløj med blandt andre formanden i Slesvig-Holsten, Ralf Stegner, som har været meget skeptisk over for projektet, nu kalder det "happy days".

- Det viser, at også venstrefløjen kan identificere sig med det samlede resultat, siger Siegfried Matlok.

CDU har tilsyneladende slugt en del kameler. Blandt andet har forbundskansler Angela Merkel og hendes folk accepteret, at der kommer en mindsteløn, og de er også gået med til at lempe betingelserne for at få dobbelt statsborgerskab.

Det har været krav fra SPD, der til gengæld har accepteret, at skatten holdes i ro.

Også Karl Christian Lammers, som er lektor på Københavns Universitet, vurderer, at regeringsgrundlaget kan gå igennem.

- Hvis SPD’s medlemmer bifalder det, og det tror jeg nok, at de gør. Så går jeg ud fra, at det vil holde, siger Karl Christian Lammers.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip