Tysk SPD-afstemning lakker mod enden: 300.000 har stemt

De tyske socialdemokrater har de seneste dage haft travlt med at sige ja eller nej til det regeringsgrundlag, som deres parti, SPD, for to uger siden landede med forbundskansler Angela Merkels borgerlige CDU og søsterpartiet CSU.

Knap et døgn før urafstemningen om regeringsaftalen slutter ved midnat torsdag, har flere end 300.000 SPD-medlemmer allerede stemt, erfarer nyhedsbureauet dpa.

Det er første gang nogensinde, at et partis bagland får det sidste ord omkring en tysk regeringsdannelse, og SPD's knap 475.000 medlemmer har kvitteret for tilliden ved at stemme i stor stil i den 1,6 millioner euro dyre afstemning.

Mindst 20 procent af medlemmerne skulle deltage, for at afstemningen er gyldig. Allerede nu har 63 procent stemt. Og forventningen er, at den kan komme op over de 70 procent.

Senest ved midnat 12. december skal brevstemmerne være nået frem til hovedbestyrelsens postkasse, hvorefter de bliver talt op i en stor banegårdshal i Berlin.

Partiformand Sigmar Gabriel håber at kunne offentliggøre valgresultatet inden klokken 18 lørdag.

I tilfælde af et ja vil Gabriel, CDU-formand Merkel og CSU's formand, Horst Seehofer, søndag kunne sætte navne på deres ministre i den store koalition, inden Forbundsdagen tirsdag genvælger kansleren, og regeringen tiltræder knap tre måneder efter valget.

Hvis partisoldaterne til gengæld siger nej, ventes Gabriel og resten af SPD-toppen at træde tilbage, mens Merkel så kan gå efter at danne regering med De Grønne eller satse på nyvalg.

SPD-toppen tror på et positivt resultat, efter at den ved 32 regionalkonferencer ude i baglandet har gjort reklame for aftalen, der indeholder røde mærkesager som en national mindsteløn og nemmere adgang til dobbelt statsborgerskab.

Mange socialdemokrater er dog skeptiske over for en stor koalition. Sidste gang, SPD var juniorpartner i en stor koalition med Merkel for bordenden fra 2005 til 2009, blev partiet straffet af vælgerne og fik det dårligste valgresultat nogensinde.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip